Vesti
Društvo

’’Trebaju nam priče koje okupljaju ljude i zajednice’’

Specijalna izvestiteljka evropskog parlamenta na Kosovu, Viola fon Kramon, posetila je u nedelju Goraždevac, gde je razgovarala sa grupom lokalnih Srba, proizvođačima jagoda, gradonačelnikom Peći Gazmendom Muhadžerijem i urednikom Radio Goraždevca Darkom Dimitrijevićem, nakon čega je dala intervju ovoj medijskoj kući.
’’Trebaju nam priče koje okupljaju ljude i zajednice’’
Viola von Kramon u poseti Goraždevcu (Foto: Tviter nalog Viola von Kramon)

Na svom Tviter profilu Viola von Kramon je danas objavila da njena poseta Srbima Goraždevcu i drugim mestima južno od Ibra dokazuje potrebu da ih treba saslušati i čuti šta su njihove potrebe, jer se osećaju izostavljeni od svih.

Ona je pohvalila gradonačelnika Peći Gazmenda Muhadžerija, u smislu njegovog dobrog odnosa sa srpskom i ostalim manjinskim zajednicama u ovoj opštini, što bi prema njenim rečima trebalo biti primer drugim mestima širom Kosova.

U dodatnom tvitu Viola von Kramon naglasila je posetu Radio Goraždevcu i porodicama-proizvođačima jagoda, koje su bile podržane od strane opština Peć i Šabac.

„Treba nam više ovakvih priča koje okupljaju zajednice, gradove i ljude“, zaključila je specijalna izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023