Vesti
Društvo

Traži se nova lokacija za deponiju

Druga redovna sednica Odbora za javne službe održana je danas u Opštini Gračanica. Na sednici se govorilo o radovima i planu javnih službi, kao i o njihovom završavanju, ali i o problemima meštana sa kojima se svakodnevno susreću kao što je neiznošenje smeća.
Traži se nova lokacija za deponiju
Kontejneri za odlaganje smeća (Foto Kim)

Direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković je Odbor informisao o nastaloj situaciji sa deponijom na Padalištu koju je Ministrastvo zaštite životne sredine proglasilo za nacionalni park, a koju je JKP Komunalac, koristilo za odlaganje smeća, dok su, sa druge strane privatnu kompaniju „Pastrimi“ plaćali da to smeće odvozi za Obilić.

Trajković napominje da je kao direktor Javni službi intervenisao i napravi privremeni dogovor sa firmom „Pastrimi“ koja je smeće odnosila kako iz Gračanice tako i iz ostalih delova Opštine Gračanica koje je Komunalc pokrivao.

„Juče smo dopremili dva velika kontejnera na parkingu kod restorana „Arsa“ da bi oni koji imaju problem sa smećem mogli da tamo odložu, kako ne bi imali probleme sa gomilanjem smeća“, rekao je Trajković.

Trajković ističe da su kontejnere obezbedili i za pojedine građane koji nisu koristili usluge „Komunalca „ ni „Pastrimija“ već su đubre bacaili na deponijama, kako se ne bi ponovo stvarale deponije.

„Deponija na padalištu je opštinska parcela, koja je planirana da se na njoj napravi Transferna stanica gde bi se sav otpad istovarao, vršilo odvajanje otpada koji može da se reciklira, ali i vrši prodaja otpada u centrima za otkup sirovina gde bi smo imali prihode. Time bismo smanjili količinu otpada koji bismo odnosili za Obilić, ali i troškove odlaganja smeća“, rekao je Trajković.

Trajković ističe da je u razgovoru sa predstavnicima Mnistrastva zaštite životne sredine zatražio da Opština Gračanica odredi novu lokaciju za izgradnju takvog centra i dodao da će problemi biti rešeni ubrzo, jer su u toku dogovori sa kompanijom „Pastrimi“ da se njihova usluga proširi na celoj teritoriji.

Meštani Gračanice ne znaju šta da rade sa smećem koje se već više od 15 dana ne iznosi.

„Imamo veliki problem sa smećem, nisam znao da ima dva kontejnera gde bih odneo smeće“, rekao je Mile Janković iz Gračanice.

„Imamo problem sa iznošenjem smeća, već više od nedelju dana niko ne dolazi, ne vidim rešenje šta da radimo“, rekao je Šaša Sekulić iz Gračanice i dodao, da smeće ostavljalju u dvorištu u džakovima, ali da će od sada odlagati smeće u kontejnerima koje je obezbedila opština Gačanica.

Trajković je članve odbora informisao o radu i planu javnih službi kao što je rasveta u selima gde nema ulučnog svetla, ali i o problemima kanalizacione mreže.

Na sednici se govorilo i o vodosnabdevanju sela Radeva, Lepine, Skulaneva i Suvog Dola.

„Potpisali smo memorandum sa kompanijom `Vodovod` iz Prištine, u toku je druga faza rada, meštani će biti dužni da od postojeće šahte pa do svog domaćinstva kroz dvoršte urade sami tu liniju“, rekao je Trajković i dodao da se nada će regionalna kompanija „Vodovod„ iz Prištine raspisati tenderski postupak da se izvođači izaberu i da se do kraja leta ovaj projekat završi.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021