Vesti
Društvo

Transparometar 2019: Opština Gračanica na 19. mestu

U Čaglavici, pored Prištine, predstavljen je izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ kao merilo transparentnosti u 38 opština na Kosovu. Opština Orahovac je najdostupnija javnosti, Gračanica je prema podacima iz izveštaja na 19. mestu, dok je Severna Mitrovica na poslednjem, 38. mestu.
Transparometar 2019: Opština Gračanica na 19. mestu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Opštini Gračanica nagrada za napredak u transparentnosti

Nakon predstavljanja izveštaja "Opštinski transparometar 2019" pojedinim Opštinama su dodeljene i nagrade.

Opština Orahovac je dobila nagradu za opštu transparentnost, za najbolju Skupštinu opštine nagrađena je Opština Mališevo, za najviše budžetskih rasprava Suva Reka, dok je Gračanica dobila nagradu za opštinu koja je napravila napredak u odnosu na prošlu godinu.

“Iza ovog priznanja stoji zajednički rad, desetine sastanaka, suočavanje sa građanima i njihovim problemima. Veliki broj problema je rešen, a veliki broj je u procesu”, kazao je potpredsednik Opštine Gračanica Saša Danić.

Nalazi u Opštinskom transparometru za 2019. godinu proizilaze iz analize podataka koji su prikupljeni sa internet stranica 38 opština, iz 36 razgovora realizovanih sa opštinskim zvaničnicima i iz pregleda više od 300 zapisnika sa sednica skupština opština.

Nevladina organizcija Aktiv je sprovela istraživanje u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok) , dok je Kosovski demokratski institut bio zadužen za ostale 34, među kojima je i Gračanica.

Rukovodilac sektora politike Nevladine organizacije Aktiv Kejleb Vog je kazao da je lokalna samouprava prva linija između države i građana.

“Dobra transparentnost i odgovornost institucija za potrebe građana je odlučujuća za konsolidaciju dobrog upravljanja. Iako ima problema i izazova, učinjeni su veliki napori u ovim opštinama na poboljšanju nivoa transparentnosti”, kazao je Vog.

Mnistarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Emilija Redžepi je navela da su sigurnost i bezbednost građana pokazatelji jačine institucija.

“Moj budući rad će se odnositi na praćenje Zakona o upotrebi jezika po lokalnim institucijama i Zakona o dodeljivanju opštinskih parcela, da li je to sprovedeno na transparentan način, da li je otišlo u ruke naših građana, da li građani imaju korist od toga ili je to otišlo u ruke nekih biznismena koji su napravili veliki profit od toga”, kazala je Redžepijeva.

Na izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ bilo je i primedbi. Novinar Budimir Ničić je rekao da pojedine informacije iz izveštaja, a koje se odnose na Opštinu Gračanica, nisu tačne.

“Kada je u pitanju pristup službenim dokumentima... Navedeno je u ovom bodovanju da je Opština Gračanica u tom slučaju pružala potpune informacije. Ja sam lično imao slučaj prošle godine gde opština nije ispoštovala Zakon o pristupu javnim dokumentima i taj slučaj je na sudu, jer sam aprila prošle godine tužio Opštinu Gračanica zato što mi nisu dali dokument koji sam tražio. Drugi nedostatak se odnosi na pitanje `da li je veb stranica dostupna na svim službenim jezicima opštine`, ovde stoji da na sajtu ima informacija na svim zvaničnim jezicima opštine što, naravno, nije slučaj. Zvanični jezik opštine Gračanica je i romski jezik, a na njihovom sajtu nemate informacije na romskom jeziku”, jasan je Ničić.

Podsetimo, sednice SO Gračanica se ne prenose ni na jednoj lokalnoj televiziji, niti na društvenim mrežama, nema snimaka sa njih, na opštinskim sajtovima nije dostupan plan rada predsednika opštine, niti su održavani sastanci o srednjeročnom budžetskom okviru. Građanima nije dostupan ni prateći materijal sa sednica SO.

Izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ je relaizovan u okviru projekta „Povećanje odgovornosti institucija lokalne samouprave“, koji je podržan od strane ambasade Velike Britanije u Prištini.

“Transparentnost je ključna vrednost demokratije”, kazao je britanski ambasador Nikolas Abot.

“Transparentost, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou služi da se borimo protiv korupcije koja je, nažalost, dosta naglašena na Kosovu. Ključno je da građani shvate svoju uogu u ovom značajnom procesu. Ako građani traže veću trasnparentnost onih koji su na vlasti, onda i pomažu u borbi protiv korupcije. Istovremeno poboljšavaju kvalitet usluga koje dobijaju, kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura”, rekao je Abot.

Istraživanje o indeksu transparentnosti je urađeno tokom novembra i decembra 2019. godine. Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020