Vesti
Društvo

Transparometar 2019: Opština Gračanica na 19. mestu

U Čaglavici, pored Prištine, predstavljen je izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ kao merilo transparentnosti u 38 opština na Kosovu. Opština Orahovac je najdostupnija javnosti, Gračanica je prema podacima iz izveštaja na 19. mestu, dok je Severna Mitrovica na poslednjem, 38. mestu.
Transparometar 2019: Opština Gračanica na 19. mestu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Opštini Gračanica nagrada za napredak u transparentnosti

Nakon predstavljanja izveštaja "Opštinski transparometar 2019" pojedinim Opštinama su dodeljene i nagrade.

Opština Orahovac je dobila nagradu za opštu transparentnost, za najbolju Skupštinu opštine nagrađena je Opština Mališevo, za najviše budžetskih rasprava Suva Reka, dok je Gračanica dobila nagradu za opštinu koja je napravila napredak u odnosu na prošlu godinu.

“Iza ovog priznanja stoji zajednički rad, desetine sastanaka, suočavanje sa građanima i njihovim problemima. Veliki broj problema je rešen, a veliki broj je u procesu”, kazao je potpredsednik Opštine Gračanica Saša Danić.

Nalazi u Opštinskom transparometru za 2019. godinu proizilaze iz analize podataka koji su prikupljeni sa internet stranica 38 opština, iz 36 razgovora realizovanih sa opštinskim zvaničnicima i iz pregleda više od 300 zapisnika sa sednica skupština opština.

Nevladina organizcija Aktiv je sprovela istraživanje u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok) , dok je Kosovski demokratski institut bio zadužen za ostale 34, među kojima je i Gračanica.

Rukovodilac sektora politike Nevladine organizacije Aktiv Kejleb Vog je kazao da je lokalna samouprava prva linija između države i građana.

“Dobra transparentnost i odgovornost institucija za potrebe građana je odlučujuća za konsolidaciju dobrog upravljanja. Iako ima problema i izazova, učinjeni su veliki napori u ovim opštinama na poboljšanju nivoa transparentnosti”, kazao je Vog.

Mnistarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Emilija Redžepi je navela da su sigurnost i bezbednost građana pokazatelji jačine institucija.

“Moj budući rad će se odnositi na praćenje Zakona o upotrebi jezika po lokalnim institucijama i Zakona o dodeljivanju opštinskih parcela, da li je to sprovedeno na transparentan način, da li je otišlo u ruke naših građana, da li građani imaju korist od toga ili je to otišlo u ruke nekih biznismena koji su napravili veliki profit od toga”, kazala je Redžepijeva.

Na izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ bilo je i primedbi. Novinar Budimir Ničić je rekao da pojedine informacije iz izveštaja, a koje se odnose na Opštinu Gračanica, nisu tačne.

“Kada je u pitanju pristup službenim dokumentima... Navedeno je u ovom bodovanju da je Opština Gračanica u tom slučaju pružala potpune informacije. Ja sam lično imao slučaj prošle godine gde opština nije ispoštovala Zakon o pristupu javnim dokumentima i taj slučaj je na sudu, jer sam aprila prošle godine tužio Opštinu Gračanica zato što mi nisu dali dokument koji sam tražio. Drugi nedostatak se odnosi na pitanje `da li je veb stranica dostupna na svim službenim jezicima opštine`, ovde stoji da na sajtu ima informacija na svim zvaničnim jezicima opštine što, naravno, nije slučaj. Zvanični jezik opštine Gračanica je i romski jezik, a na njihovom sajtu nemate informacije na romskom jeziku”, jasan je Ničić.

Podsetimo, sednice SO Gračanica se ne prenose ni na jednoj lokalnoj televiziji, niti na društvenim mrežama, nema snimaka sa njih, na opštinskim sajtovima nije dostupan plan rada predsednika opštine, niti su održavani sastanci o srednjeročnom budžetskom okviru. Građanima nije dostupan ni prateći materijal sa sednica SO.

Izveštaj „Opštinski transparometar 2019“ je relaizovan u okviru projekta „Povećanje odgovornosti institucija lokalne samouprave“, koji je podržan od strane ambasade Velike Britanije u Prištini.

“Transparentnost je ključna vrednost demokratije”, kazao je britanski ambasador Nikolas Abot.

“Transparentost, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou služi da se borimo protiv korupcije koja je, nažalost, dosta naglašena na Kosovu. Ključno je da građani shvate svoju uogu u ovom značajnom procesu. Ako građani traže veću trasnparentnost onih koji su na vlasti, onda i pomažu u borbi protiv korupcije. Istovremeno poboljšavaju kvalitet usluga koje dobijaju, kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura”, rekao je Abot.

Istraživanje o indeksu transparentnosti je urađeno tokom novembra i decembra 2019. godine. Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021