Vesti
Društvo

Trajković: Planira se dezinfekcija poplavljenih područja

Situacija u regionu reke Sitnice je i dalje teška, sada dolazi veća količina vode u selo Batuse, kaže direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković. On je za RTV Kim kazao da će se danas formirati komisija za procenu štete od poplava, kao i da će uskoro početi dezinfekcija područja zahvaćenih vodom.
Trajković: Planira se dezinfekcija poplavljenih područja
Laplje Selo nakon poplava (Foto Kim)

Trajković kaže da u Batuse voda dolazi iz pravca Skulaneva, Lepine i Radeva i da su mašine još na terenu. Meštanka Gordana Toskić je prethodno kazala da je poplaveljno nekoliko kuća i seoska ambulanta.

„Mašine su tamo još. Popravljali smo bankinu u Lepini. U Radevu smo otvorili deo bankine da voda iz sela uđe u Sitnicu pošto je u tom delu došlo do opadanja nivoa reke. Radimo na tome da što više vode izvučemo ljudima iz dvorišta, da bi šteta bila što manja“, kazao je Vladica Trajković za RTV Kim.

On očekuje da se tokom dana formira opštinska Komisija za procenu štete u poplavljenim područjima. „Nakon toga ćemo moći da kažemo kolika je prava šteta“.

„Mi možemo da čistimo reku, kao što smo čistili na većini mesta, međutim, kada dođe tolika količina vode koju ne pamte ni ljudi od 80 godina, niti rečna korita mogu da je prihvate, onda tu ne može da se uradi nikakva preventiva“.

Trajković kaže da se već razmatralo pitanje dezinfekcije područja koje je zahvatila voda. „Da ljudima dezinfikujemo kuće u kojima je ušla voda, dvorišta, objekte unutar školskih dvorišta, radićemo na sanaciji svega“.

Direktor Odeljenja javnih službi je posebno pohvalio angažovanje JKP „Ekologija“ koje je poslednjh dana priteklo u pomoć u borbi protiv poplava.Ostale vesti

Vodovod: Nove restrikcije zbog problema u prečišćavanju
Regionalna kompanija „Vodovod“ saopštila je da je na snazi redukovano vodosnabdevanje u više opština na Kosovu, a meštani Gračanice vodu neće imati u periodu od 11 do 16 časova.
  • 27.01.2021
Ugljare nakon novih poplava: „Ne treba nam hleb i sok, već rešenje“
Desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je po drugi put u roku od mesec dana. Meštani su ogorčeni na lokalnu vlast koja, kako ističu, ne preduzima ništa da reši dugogodišnji problem sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u njihova dvorišta. Iz opštine poručuju da ne mogu ništa da reše bez Ministarstva infrastrukture.
  • 27.01.2021
U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021