Vesti
Društvo

Trajković: Odlično vidim rupe na putevima. Uskoro sanacija

Sanacija udarnih rupa i rečnih korita na području opštine Gračanica očekuje se početkom sledećeg meseca, rečeno je na prvoj redovnoj sednici Odbora za javne službe.

Trajković: Odlično vidim rupe na putevima. Uskoro sanacija
Rupe na putevima u opštini Gračanica (Foto Kim)

Obilne kiše poplavile su početkom januara više stotina domaćinstava na teritoriji opštine Gračanica, a šteta se procenjuje na preko 400 hiljada evra, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković.

„Poplavljeno je 185 kuća i podruma, dok je 215 dvorišta bilo pod vodom ali ona nije prodrla u kuće. Šteta se procenjuje na oko 450 hiljada evra. Međutim, Vlada Kosova je obećala da će opredeliti nekih 7 miliona evra za sanaciju poplava, a videćemo koliko će na osnovu izveštaja dobiti opština Gračanica i na osnovu toga ćemo u saradnji sa kabinetom i ostalim odeljenjima videti kako ćemo pomoći meštanima“, rekao je Trajković.

Iako se voda iz poplavljenih domaćinstava odavno povukla, korito reke Janjevke u Donjoj Gušterici ostalo je zatrpano smećem. Zbog loših vremenskih prilika, Opština Gračanica još uvek nije počela da radi na saniranju rečnog korita, rekao je Trajković.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu sa povećanjem temperature da krenemo u realizaciju čišćenja, formiranja i oblikovanja kišnih kanala i rečnih korita tamo gde je bilo problema u prethodnom periodu. Naravno, nećemo moći da čistimo reku poput Sitnice jer protiče 11 kilometara kroz opštinu Gračanica i to je milionski projekat, ali ćemo u drugim naseljima gde smo sa ekipama na terenu utvrdili da ima potrebe za dodatnim čišćenjem to uraditi u naredom periodu, naravno u zavisnosti od toga koliko sredstava imamo, a ja se nadam da ćemo uraditi sve što smo planirali“, kazao je Trajković na prvoj redovnoj sednici Odbora za javne službe.

Odbornik Ivan Savić iz Batusa kazao je da su na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica odbornici konstatovali da „ima dosta rupa na putevima“ i od direktora Javnih službi Vladice Trajkovića zatražio objašnjenje ko je zadužen za sanaciju puteva i kada će taj problem biti rešen.

Trajković je odgovorio da je opštinsko odeljenje Urbanizma i planiranja na sebe preuzelo obavezu nasipanja, asfaltriranja i saniranja puteva, kao i da je razgovarao sa direktoricom ovog odeljenja Mirjanom Stanojević da "tokom aprila meseca akcenat bude stavljen na krpljenje udarnih rupa na putevima".

„Odlično vidim udarne rupe jer svakodnevno obilazim teren, ali sam i ranije govorio da to radi Urbanizam, a ne Javne službe ali ćemo zajedno sa ovim odeljenjem to završiti. Ja sam čak u budžetu za Javne službe predvideo određena sredstva za krpljenje udarnih upravo u slučaju da odeljenje Urbanizma nema dovoljno sredstava da to uradi, već da to uradimo iz mog fonda“, kazao je Trajković.

On je ponovio da Opština Gračanica zbog bojkota popisa stanovništva 2011. godine ima manji budžet od onoga koji je potreban da se saniraju radovi na terenu.

„Nemamo mogućnosti da svake godine čistimo sva rečna korita i zbog toga sam apelovao na sastanke sa predstavnicima mesnih odbora, lokalnih saveta i odbornicima da se utiče na svest građana da ne bacaju smeće u kišne kanale i rečna korita, jer Opština ne može svake godine da čisti jedna ista korita“, rekao je Trajković.

Direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević za RTV Kim kaže da radnici ovog preduzeća rade na saniranju januarskih poplava.

„Nakon što je poplava nanela svo ono đubre, flaše, najlone i ostale stvari, ona je otkrila i mnoge cevi, poput vodovodnih cevi ili onih za kanalizaciju tako da ima dosta teškoća u rešavanju tih problema, ne može da se radi mehanizacijom i mašinama a ima puno zemlje, puno granja, puno otpada koje pokušavamo da otklonimo“, rekao je Dimitrijević i dodao da će se i narednih dana ovo preduzeće baviti čišćenjem rečnih kanala.

Na sednici Odbora za javne službe jednoglasno je usvojen zapisnik sa treće redovne sednice održane tokom prošle godine, razgovaralo se i problemu pasa lutalica, a ovom temom će se RTV Kim baviti narednih dana.

 Ostale vesti

GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021
Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021