Vesti
Društvo

Trajković: Blagi porast vodostaja u rekama, ekipe na terenu

Iako je na Kosovu na snazi narandžasti meteoalarm, na teritoriji Opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, tvrde nadležni u opštini.
Trajković: Blagi porast vodostaja u rekama, ekipe na terenu
Ugljare tokom poplava (Foto Kim arhiva)

Na centralnom Kosovu od sinoć neprestano pada kiša, nivo reka je za sada u blagom porastu, ali postoji bojazan da bi u slučaju većih padavina moglo doći i do poplava u pojedinim selima.

U opštini Gračanica kažu da su njihove ekipe već na terenu i  da obilaze “krizna područja” koja su u proteklom periodu bila pod vodom.

“Naše ekipe su od ranih jutarnjih časova na terenu, obilaze sva kritična mesta. Za sada je porast nivoa reka mali, pratimo situaciju i u kišnim kanalima, kako bi videli kako će se u toku dana odvijati situacija. Za sada nema većih problema”, kaže za KIM direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Prema Trajkovićevim rečima, situacija se prati u mestima gde je u proteklom periodu već bilo poplava, poput ulice Devet Jugovića u Gračanici, u naselju Bergen u Ugljaru, kao i u Lepini duž reke Sitnice.

U ovim mestima su početkom marta bila poplavljana i domaćinstva.
Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020