Vesti
Društvo

Tradicija spaja narode

Na arheološkom nalazištu Ulpijana su se, u okviru projekta "Približavanje zajednica kroz folklor i tradiciju", predstavili folklorni ansambli iz srpske, albanske i turske zajednice na Kosovu.
Tradicija spaja narode
KUD ''Branko Medenica'' (Foto Kim)

Cilj ove manifestacije je da se pruži prilika mladim ljudima iz različitih zajednica da predstave deo svog nacionalnog identiteta i svoju kulturu pripadnicima drugih naroda na Kosovu, kazao je Ivan Todorović iz NVO "Gior".

On je naveo da je prva smotra folklora održana pre nekoliko dana u Prištini, dodajući da je saradnja između članova kulturno-umetničkih društava veoma dobra.

"Postoji pomak, vidimo da se oni međusobno prepoznaju i počinju da komuniciraju, što je dobra stvar. Potrebno je još mnogo ovakvih aktivnosti, ali mislim da već ima pomaka", kazao je Todorović.

Rukovodilac KUD "Branko Medenica" iz Ugljara Dragan Ćirkovic kazao je da mu je izuzetna čast što su igrali zajedno sa komšijama na ovoj lokaciji.

"Prvi utisci su veoma pozitivni, jer mi ne delimo političke teme, nego ono što je naš identitet. To je jedan od najboljih načina na koji možemo da prikažemo srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", kazao je Ćirkovic.

Direktor KUD "Minatori" (rudnik, na albanskom) iz Kišnice Skender Tači nada se da će biti još manifestacija na kojima se promovišu kultura i tradicija, bez obzira na nacionalnost.

"Naša grupa "Minatori" dugo sarađuje sa ovakim organizacijama. Nastupali smo sa KUD "Venac" u KFOR-u. Sarađivali smo sa KUD iz Berivojca u Kosovskom Pomoravlju, ali ovo je prvi put da igramo u Gračanici", rekao je Tači.

Direktor KUD "Birlik" (zajednica, na turskom) Erdogan Muhamed iz severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da Kosovu potrebno više ovakvih manifestacija, radi očuvanje nacionalne tradicije.

"Ja sam se veoma obradovao pozivu. Ovakvih manifestacija mora da ima više na Kosovu. Meni je krivo sto Bosnjaci i Aškalije nisu deo ovoga, jer ovo je bogastvo. Prvi put sam ovde i nadam se da će biti jos ovakvih manifestacija u ovom delu Kosova. Mi se trudimo da radimo na očuvanju tradicije. Uskoro ćemo organizovati sličnu manifestaciju u Mitrovici", kazao je Muhamed.

Smotru folklora organizovala je NVO "Gior" uz podršku USAID-a, kroz program "Unapredimo Kosovo zajedno - Lokalno rešenje".Ostale vesti

Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020
Medicinske sestre traže povećanje naknade za noćne smene
Medicinske sestre i tehničari sa Kosova protestovali su ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući da se noćna smena plaća 36 evra, umesto trenutnih 18 evra.
  • 03.08.2020
Zašto se ljudi plaše 5 G mreže?
Pojava 5 G mreže izaziva veliku pažnju ali i strah kod pojedinih građana. Ima li veze ovaj tehnološki napredak sa pojavom koronavirusa i da li je strah uopšte realan?
  • 01.08.2020
Opština Kosovska Mitrovica donirala milion dinara KBC-u

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je iz lokalnog budžeta milion dinara za nabavku sredstava za zaštitu i održavanje higijene na odeljenjima mitrovičkog Kliničko bolničkog centra, a u cilju pomoći zaposlenima u borbi protiv kovid – 19, saopštili su iz Privremenog organa ove opštine.

  • 31.07.2020