Vesti
Društvo

Tradicija spaja narode

Na arheološkom nalazištu Ulpijana su se, u okviru projekta "Približavanje zajednica kroz folklor i tradiciju", predstavili folklorni ansambli iz srpske, albanske i turske zajednice na Kosovu.
Tradicija spaja narode
KUD ''Branko Medenica'' (Foto Kim)

Cilj ove manifestacije je da se pruži prilika mladim ljudima iz različitih zajednica da predstave deo svog nacionalnog identiteta i svoju kulturu pripadnicima drugih naroda na Kosovu, kazao je Ivan Todorović iz NVO "Gior".

On je naveo da je prva smotra folklora održana pre nekoliko dana u Prištini, dodajući da je saradnja između članova kulturno-umetničkih društava veoma dobra.

"Postoji pomak, vidimo da se oni međusobno prepoznaju i počinju da komuniciraju, što je dobra stvar. Potrebno je još mnogo ovakvih aktivnosti, ali mislim da već ima pomaka", kazao je Todorović.

Rukovodilac KUD "Branko Medenica" iz Ugljara Dragan Ćirkovic kazao je da mu je izuzetna čast što su igrali zajedno sa komšijama na ovoj lokaciji.

"Prvi utisci su veoma pozitivni, jer mi ne delimo političke teme, nego ono što je naš identitet. To je jedan od najboljih načina na koji možemo da prikažemo srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", kazao je Ćirkovic.

Direktor KUD "Minatori" (rudnik, na albanskom) iz Kišnice Skender Tači nada se da će biti još manifestacija na kojima se promovišu kultura i tradicija, bez obzira na nacionalnost.

"Naša grupa "Minatori" dugo sarađuje sa ovakim organizacijama. Nastupali smo sa KUD "Venac" u KFOR-u. Sarađivali smo sa KUD iz Berivojca u Kosovskom Pomoravlju, ali ovo je prvi put da igramo u Gračanici", rekao je Tači.

Direktor KUD "Birlik" (zajednica, na turskom) Erdogan Muhamed iz severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da Kosovu potrebno više ovakvih manifestacija, radi očuvanje nacionalne tradicije.

"Ja sam se veoma obradovao pozivu. Ovakvih manifestacija mora da ima više na Kosovu. Meni je krivo sto Bosnjaci i Aškalije nisu deo ovoga, jer ovo je bogastvo. Prvi put sam ovde i nadam se da će biti jos ovakvih manifestacija u ovom delu Kosova. Mi se trudimo da radimo na očuvanju tradicije. Uskoro ćemo organizovati sličnu manifestaciju u Mitrovici", kazao je Muhamed.

Smotru folklora organizovala je NVO "Gior" uz podršku USAID-a, kroz program "Unapredimo Kosovo zajedno - Lokalno rešenje".Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020