Vesti
Društvo

TOG: Mogućnost zapošljavanja mladih i žena kroz obuku turističkih vodiča

U Gračanici od subote traje obuka za turističke vodiče koju je u okviru projekta “Razvoj veština turističkih vodiča na Kosovu” organizovala Turistička organizacija Gračanice. Sticanje teorijskih i praktičnih znanja, iz oblasti turizma, okupilo je trideset učesnika, koji ističu, da je ovo dobra prilika za sticanje znanja i mogućnosti zaposlenja.
TOG: Mogućnost zapošljavanja mladih i žena kroz obuku turističkih vodiča
Obuka za turističke vodiče u Gračanici (Foto: Kim)

Direktor Turističke organizacije Gračanice Boban Petrović, kaže, da je cilj ove obuke zapošljavanje mladih, odnosno, mogućnost zapošljavanja mladih i žena kroz obuku turističkih vodiča, kao i sertifikovanje.

“Naš cilj je da ih osposobimo, ne samo da oni sami mogu da nađu posao, već da budu spremni da sarađuju sa drugim turističkim agencijama uz našu pomoć, kao i uspostavljanje konekcija sa drugim turističkim agencijama i organizacijama iz regiona, koje u svojoj ponudi imaju turističku ponudu celog Kosova. Vid pomoći će moći da dobiju i kroz mikrograntove koji će biti dodeljeni nakon završetka obuke” kaže on.

Petrović ističe da ima učesnika iz više od petnaest opština što je i bio jedan od ciljeva, da se pokrije teritorija celog Kosova.

“Ono što je za nas bitno jeste da svaka opština ima svog turističkog vodiča i da oni na najbolji mogući način mogu da isprezentuju turističku ponudu svoje opštine”, objašnjava Petrović.

Predavanja i obuku drže eksperti iz oblasti turizma profesori Branko Krasojević i Zek Ćeku.

Jedan od predavača Zek Ćeku, turistički ekspert i profesor turizma, kaže da je cilj ove obuke da pruži osnovna, malo proširena znanja i da je ideja predavača da ih uputi i usmeri u oblast turizma, a da će oni kasnije proširiti svoja znanja.

“Mi pokušavamo, kroz ova predavanja, da im pružimo osnovna znanja iz programiranja putovanja, tkz. razvoja turističkog proizvoda. Sedam dana je kratko vreme, međutim, oni su jako fokusirani na predavanja i željni da nauče što više. I pored onog dela koji nam je u planu, mi se trudimo da što više prenesemo naše iskustvo koje je vezano za neki viši nivo znanja u turizmu”, ističe Ćeku.

Petar Đorđević, učesnik obuke za turstičke vodiče, kaže da su njegova očekivanja ispunjena i da je veoma zadovoljan odabirom trenera.

“Dobili smo možda i najbolje trenere u regionu što se tiče oblasti turizma. Oba trenera imaju mnogo iskustva u ovoj oblasti i to nesebično dele sa nama. Jako je lepo čuti sve te price i razne doživljaje od predavača”, ističe Đorđević.

Pored sertifikata koji će učesnici dobiti nakon obuke, biće motivisani i mikrograntovima, ukupno pet, u vrednosti od 200 do 500 evra koji će biti dodeljeni učesnicima koji polože završni ispit, prezentuju kreativne ideje i pokažu interesovanje za rad u oblasti turizma.

Projekat TOG-a “Razvoj veština turističkih vodiča na Кosovu“ je deo finansijskog granta projekta “Dijalog između zajednica kroz inkluzivno očuvanje kulturnog nasleđa“ koji implementira UNDP Кosovo i finansira Instrument Evropske Unije koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).Ostale vesti

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022