Vesti
Društvo

Todosijević: Šteta usled poplava ogromna

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da se povlače planinske reke, Banjska reka, Kozarevačka reka i svi ostali planinski vodotokovi koji  su ugrožavali naseljena mesta Banjsku, Žerovnicu, Žitkovac, Doljani, Banov Do, Žerovnica, Korilje.
Todosijević: Šteta usled poplava ogromna
Poplave na severu Kosova (Foto Radio Mitrovica Sever)

"Šteta je ogromna, tiče se infrastrukture. U Banjskoj je potpuno uništena putna infatstruktura, tri mosta je reka odnela. U Doljanima je pretrpljena velika šteta, kako u kućama gde je voda prodrla tako i u okućnicama i pomoćnim objektima", rekao je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Zvečan je juče formirao krizni štab i proglašeno je stanje elementarne nepogode, a danas je nakon druge sednice štaba formirana komisija koja je na terenu.

"Tokom dana popisaće štetu na infrastrukturi, mostovima, sutra i prekosutra će se popisati sva domaćinstva koja su pretrpele štetu, u Doljanima, Banjskoj, Korilju gde je šteta stoprocentna", rekao je Todosijević.

Što se tiče reke Ibar, noćas od 12 do pet jutros se povukao za oko 50 cm, dok je sada u stagnaciji, kaže Todosijević.

Ono što nas zabrinjava i što pratimo jesu reke Sitnicqa I Lab, koje prema mojim saznanjima, reka Lab se izlila na području Obilića, a Sitnica je u koritu.

Todosijević je veliku zahvalnost uputio meštanima koji su izašli da odbrane svoja domažinstva i pomgali radnicima komunalne službe, vatrogasnoj jedinici. Sva privatna preduzeća sa svojom mehanizacijom su se uključila i pomogla stanovništvu.

Obezbeđeni su putevi prema Banjskoj i u Žerovnici, od strane vatrogasne jedinice, putem telefona 028 664 726 Opštine Zvečan, građani mogu da se obrate.

Prohodan je i put od Zvečana prema Žitkovcu.

"Mehanizacija JKP ’Zvečan’ je tokom prepodnevan otčepila vodu sa magistrale. Postoji još jedan mali deo, ali automobile mogu da prolaze. Velika je količina vode otišla prema području “gatera” tako da fizički nije moguće da se voda primi".

U Velikom Rudaru nijedna kuća nije poplavljena.

"Falila su dva centimetra da voda prodre u same objekte, međutim jutros se voda povukla".

Međutim kaže da je kuća Zdravkovića u Rudaru poplavljena, oni nažalost na svaku poplavu trpe ogromnu štetu.

"Pokušaćemo što je u našoj moći da pomognemo. Danas ćemo sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju obići ceo teren da zajedno iznađemo sredstva i da se tim porodicama pomogne i na neki način nadoknadi šteta koja je u nekim domaćinstvima stoprocentna, kao kod Maksimovića u Banjskoj i još nekim kućama", kaže Todosijević.

Grabovac poljoprivredno zemljište je nekih 50 posto poplavljeno.

"Tu smo imali sreće, jer smo prošle godine podigli bedem koji je zaštitio meštane, a u budćnosti ćemo završiti još neke radove na samom bedemu", naveo je Todosijević.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023