Vesti
Društvo

Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode

"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
Policija u selu Dren (Foto Fejsbuk/Leposavić Portal)

Petnaesti dan od odluke Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, juče se u selu Dren sa radovima krenulo, kada se kopao put do brda koje je obuhvaćeno istom odlukom. Tu će biti izgrađena stanica pogranične policije, potvrđeno je takođe juče. Radnike koji su izvodili radove, obezbeđivala je Kosovska policija, a po uočavanju teške mehanizacije i oklopnjaka na lokaciji su se potom u znak protesta okupili meštani i vlasnici parcela.

Sa njima je bio i predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić, koji je juče zatražio hitnu obustavu radova i ukazivao na to, kako je kazao, da se radi o nezakonitim postupcima – naročito jer sa vlasnicima parcela, lokalnim vlastima, meštanima ovih sela, ističe, niko nije razgovarao niti ih je obavestio.

Meštani su protestovali, kako su preneli mediji, i čitavu noć. Danas su obavešteni da radovi danas neće biti izvođeni.

Predsednik PO opštine Leposavić kaže da ih je, kao i njega samog, o tome obavestio potpukovnik Kosovske policije, odnosno šef operacije Veton Eljšani.

„Jutros je on obavestio meštane, a potom i mene – da danas radovi neće da budu izvođeni. Tako je on dobio informaciju i danas se ovde ništa ne radi“, kazao je Todić.

Ipak, na licu mesta je i dalje prisutna policija sa pet vozila, a rano jutros lokaciju je obišla i pojačana patrola.

„Oko pola 6 iz pravca Mitrovice u blizini lokacije pristiglo je oko 15 džipova i pet kombija – svi u punoj ratnoj opremi. Nakon nekih sat vremena, oni su se povukli i vratili se nazad ka Mitrovici“.

Istovremeno, dodaje da su građevinske mašine i dalje parkirane na delu puta na kom su juče započeti radovi – sve do zaravni gde počinje parcela koja je predmet eksproprijacije.

Na licu mesta su takođe i dalje meštani zaseoka Zaselje, sela Krtina i Mekiniće, kao i sami vlasnici parcela.

Todić kaže da su mu još sinoć preneli da su rešeni da štite svoju imovinu.

„Kažu da su rešeni da ostanu tu koliko god je potrebno, sve dok donosioci odluke ne odustanu od sprovođenja tj. protivpravnog oduzimanja njihove privatne imovine“

I danas je podcrtao da se meštani ponajviše ne slažu da se na njihovom imanju gradi bilo kakva policijska baza.Ostale vesti

Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023