Vesti
Društvo

Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.
Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature
Osnovna škola "Miladin Mitić" (Foto Kim)

Završni ispit iz maternjeg jezika počeo je u devet sati. Nakon završetka testa učenici su istakli da test nije bio mnogo težak, ali i da postoji bojazan pred sutrašnji test iz matematike.

“Iznenađena sam, mislila sam da će biti teže, ali bilo je lako. Spremala sam se dva meseca. Planiram da upišem medicinsku školu. Matematika je nešto što mi predstavlja problem, tako da pred sutrašnji test imam malu tremu”, ističe Emilija Đokić iz Lapljeg Sela.

“Malo je bilo teško. Spremao sam se mesec dana i mislim da je bilo dovoljno. Planiram da upišem saobraćajnu školu”, kaže Viktor Živković iz Lapljeg Sela.

“Uradila sam sva pitanja, nije bilo teško. Imali smo i pripremnu nastavu gde smo se spremali. Pred sutrašnji test osećam strah jer je matematika predmet koji uvek predstvalja problem, ali se nadam da ću uraditi dobro. Planiram da upišem medicinsku školu, naglašava Sara Todić iz Čaglavice.

“Današnji test je prošao veoma dobro, bilo je i težih i lakših pitanja. Imali smo dve nedelje pripremne nastave, nadam se da smo svi dobro uradili test. Planiram da upišem Gimnaziju “9 maj” u Nišu. Matematika je najteži predmet, nadam se da ćemo sutra uraditi dobro, kako bismo imali dovoljan broj bodova za školu koju želimo da upišemo”, kaže Andrija iz Preoca.

Supervizor današnjeg testiranja Slađana Kostić kaže da je prvi deo završnog ispita za učenike osnovnih škola iz Lapljeg Sela i Ugljara protekao u najboljem redu.

“Broj prijavljenih učenika je 54. Za sutra imamo test iz matematike. Danas su učenici polagali ispit sa normalnom dozom treme, sve je proteklo u redu. Ispit je počeo na vreme što je važno u našim uslovima i završio se na vreme”, ističe ona.

Direktor osnovne škole “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić, napominje da je ovom završnom ispitu prethodila pripremna nastava u aprilu, kao i svake godine.

“Kao i svake godine, ponavljamo stalno da deca malo neozbiljno shvate taj probni test. Ti neki tehnički momenti koji se tada ispravljaju ne bi trebalo da se dešavaju danas, ali se to iz godine u godinu ponavlja. Nadam se da će naši učenici imati dosta uspeha na testu i da će upisati željene škole”, kaže Karadžić.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda učenici mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena. Na sva tri testa, đaci rešavaju po 20 zadataka. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova, i iz matematike isto toliko. Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.Ostale vesti

Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
  • 14.08.2020
Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020