Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

Podeli ovaj članak sa:
 • Osnovna škola "Miladin Mitić" (Foto Kim)

Završni ispit iz maternjeg jezika počeo je u devet sati. Nakon završetka testa učenici su istakli da test nije bio mnogo težak, ali i da postoji bojazan pred sutrašnji test iz matematike.

“Iznenađena sam, mislila sam da će biti teže, ali bilo je lako. Spremala sam se dva meseca. Planiram da upišem medicinsku školu. Matematika je nešto što mi predstavlja problem, tako da pred sutrašnji test imam malu tremu”, ističe Emilija Đokić iz Lapljeg Sela.

“Malo je bilo teško. Spremao sam se mesec dana i mislim da je bilo dovoljno. Planiram da upišem saobraćajnu školu”, kaže Viktor Živković iz Lapljeg Sela.

“Uradila sam sva pitanja, nije bilo teško. Imali smo i pripremnu nastavu gde smo se spremali. Pred sutrašnji test osećam strah jer je matematika predmet koji uvek predstvalja problem, ali se nadam da ću uraditi dobro. Planiram da upišem medicinsku školu, naglašava Sara Todić iz Čaglavice.

“Današnji test je prošao veoma dobro, bilo je i težih i lakših pitanja. Imali smo dve nedelje pripremne nastave, nadam se da smo svi dobro uradili test. Planiram da upišem Gimnaziju “9 maj” u Nišu. Matematika je najteži predmet, nadam se da ćemo sutra uraditi dobro, kako bismo imali dovoljan broj bodova za školu koju želimo da upišemo”, kaže Andrija iz Preoca.

Supervizor današnjeg testiranja Slađana Kostić kaže da je prvi deo završnog ispita za učenike osnovnih škola iz Lapljeg Sela i Ugljara protekao u najboljem redu.

“Broj prijavljenih učenika je 54. Za sutra imamo test iz matematike. Danas su učenici polagali ispit sa normalnom dozom treme, sve je proteklo u redu. Ispit je počeo na vreme što je važno u našim uslovima i završio se na vreme”, ističe ona.

Direktor osnovne škole “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić, napominje da je ovom završnom ispitu prethodila pripremna nastava u aprilu, kao i svake godine.

“Kao i svake godine, ponavljamo stalno da deca malo neozbiljno shvate taj probni test. Ti neki tehnički momenti koji se tada ispravljaju ne bi trebalo da se dešavaju danas, ali se to iz godine u godinu ponavlja. Nadam se da će naši učenici imati dosta uspeha na testu i da će upisati željene škole”, kaže Karadžić.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda učenici mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena. Na sva tri testa, đaci rešavaju po 20 zadataka. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova, i iz matematike isto toliko. Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Ostale vesti

 • Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Uz pomoć Srbije svi studenti koji upišu studije na Prištinskm univerzitetu školovaće se na račun budžeta i to je nagarda za upis 50. generacije univerziteta koji iduće godine slavi pola veka postojanja, izjavio je rektor Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, Zdravko Vitošević.

 • Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Uprkos protivljenju građana, kompanija “Metkos Groupe” ne odustaje od nastavka radova na izgradnji mini-hidrocentrale u mestu Obereke, u opštini Štrpce. Jučerašnji pokušaj okupljeni meštani uspeli su da spreče, međutim, danas je ova kompanija u pratnji Specijalnih jedinica iz Uroševca i lokalnih policijaca nastavila sa započetim radovima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane