Vesti
Društvo

Test iz matematike odložen za četvrtak

Budući srednjoškolci danas neće polagati test iz matematike, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Test iz matematike odložen za četvrtak
Ilustracija (Foto Kim)

Direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić rekao je za RTV Kim da je polaganje testa iz matematike odloženo za četvrtak, te da je o tome obavestio nastavnike i učenike škole.

Karadžić se nada da će sutra biti polaganje kombinovanog testa, kako je ranije i najavljeno.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita bilo je zakazano za danas u devet časova.

Svršeni osnovci juče su polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Šarčević: Neko je prodao test iz matematike

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio za TV Prva da je test "provaljen" i da se to dogodilo u "nekoj školi".

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu.

Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo.

"Mi ćemo sada znati vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo", rekao je Šarćević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

Na konstataciju da su se testovi još sinoć pojavili na društvenim mrežama, Šarćević kaže da je "testove neko uzeo, otvorio, rešio i slikao i poslao, ili preprodao medijima. I to je to".

Prema njegovim rečima test jeste preprodat, jer "nije se pojavio za džabe i na lepe oči". "Zbog takve situacije predvideli smo dan pauze, a onda se sutra radi kombinovani", istako je ministar. Za test iz matematike, koji je odložen, postoji rezervni, a u to je upućen veoma mali broj ljudi.

Na pitanje da li očekuje da neko ode u zatvor zbog ove situacije, Šarčević kaže da očekuje. "Odgovaraće svakako, i krivilno i smenom ako je do same školske uprave, ali ne verujem da je do nje", rekao je on.

Napomenuo je i da se desilo i da je probni test iz matematike slikan i poslat medijima. Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine "sve biti digitalno".Ostale vesti

Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020