Test iz matematike odložen za četvrtak

Budući srednjoškolci danas neće polagati test iz matematike, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić rekao je za RTV Kim da je polaganje testa iz matematike odloženo za četvrtak, te da je o tome obavestio nastavnike i učenike škole.

Karadžić se nada da će sutra biti polaganje kombinovanog testa, kako je ranije i najavljeno.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita bilo je zakazano za danas u devet časova.

Svršeni osnovci juče su polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Šarčević: Neko je prodao test iz matematike

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio za TV Prva da je test "provaljen" i da se to dogodilo u "nekoj školi".

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu.

Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo.

"Mi ćemo sada znati vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo", rekao je Šarćević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

Na konstataciju da su se testovi još sinoć pojavili na društvenim mrežama, Šarćević kaže da je "testove neko uzeo, otvorio, rešio i slikao i poslao, ili preprodao medijima. I to je to".

Prema njegovim rečima test jeste preprodat, jer "nije se pojavio za džabe i na lepe oči". "Zbog takve situacije predvideli smo dan pauze, a onda se sutra radi kombinovani", istako je ministar. Za test iz matematike, koji je odložen, postoji rezervni, a u to je upućen veoma mali broj ljudi.

Na pitanje da li očekuje da neko ode u zatvor zbog ove situacije, Šarčević kaže da očekuje. "Odgovaraće svakako, i krivilno i smenom ako je do same školske uprave, ali ne verujem da je do nje", rekao je on.

Napomenuo je i da se desilo i da je probni test iz matematike slikan i poslat medijima. Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine "sve biti digitalno".

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane