Vesti
Društvo

Tahiri i Tahiri: Štetna odluka o poskupljenju

Demokratska partija Kosova (PDK) traži poništenje odluke o poskupljenju struje, zbog čega je najavila vanrednu sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o tome. Šef poslaničke grupe PDK je naveo i da premijer Kurti ima plan za sever koji ne deli sa građanima i poslanicima. Alijansa za budućnost Kosova (AAK) tvrdi da je već obezbedila potpise za sazivanje vanredne skupštinske sednice.
Tahiri i Tahiri: Štetna odluka o poskupljenju
TE ''Kosovo B'' kraj Obilića (Foto Kim)

Šef poslaničke grupe PDK Abeljard Tahiri je rekao da je današnja odluka RKE štetna po građane.

"Danas je RKE donela jednu izuzetno štetnu odluku koja u velikoj meri otežava život svakog građanina. Neangažovanje vlade, nedostatak odgovarajućeg angažovanja vladine većine svakim danom dovodi do sve većeg zaoštravanja društvene situacije", rekao je on na konferenciji za novinare.

Najavljujući vanrednu sednicu Skupštine Kosova radi glasanja o rezoluciji koja se protivi odluci RKE, Tahiri je najavio protivljenje ovoj odluci u Ustavnom sudu.

"Neizglasavanje ove rezolucije daće više argumenata nama, kao opozicionim poslanicima, da se obratimo sudovima, počev od Upravnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, pa do Ustavnog suda, u slučaju da bude potrebno. Za ovo pitanje ne može se žaliti direktno Ustavnom sudu, treba da bude učinjeno putem mehanizama, odnosno administrativnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini“, dodao je on.

Tahiri nije isključio proteste protiv odluke RKE da struja poskupi.

On je nazvao skandaloznim neobuhvatanje četiri opštine sa severa novim tarifama i istakao da premijer Aljbin Kurti "ima plan za sever".

"Mislim da je to upravo ono što jasno pokazuje da Aljbin Kurti ima plan za sever. Nažalost, plan koji nije podelio sa građanima Kosova i predstavnicima građana u parlamentu. Znate, prva odluka Kurtijeve vlade je bila legalizacija upotrebe registarskih tablica koje je izdala Republika Srbija za četiri grada na severu Kosova. One su u prošlosti korišćene nelegalno, nikada nisu legalizovane odlukom Vlade Kosova i ovo je prvi put da se to dešava. Druga odluka gde Aljbin Kurti drugačije tretira sever je upravo odluka RKE", zaključio je on.

AAK: Odluku RKE ćemo poslati Ustavnom sudu

Iz Alijanse za budućnost Kosova poručuju da su već obezbedili potpise za sazivanje vanredne sednice povodom odluke RKE o povećanju cene struje.

Šef poslaničke grupe AAK-a Besnik Tahiri je rekao da će koristiti sve mehanizme, uključujući i Ustavni sud, da ukinu odluku o novim tarifama.

"Razgovarali smo sa poslaničkim grupama, odnosno sa PDK i LDK. Prikupljamo potpise, imamo svoje potpise, takođe podnosimo zahtev za vanrednu sednicu. Mislimo da glasanje treba da se desi u Skupštini, na sednici. Mi, kao poslanici, smo plaćeni da stopiramo veoma štetnu odluku RKE koja je sve vreme bila usklađena sa Vladom Kosova radi nove tarife. Dakle, mi imamo potpise i radićemo da se to desi. Moramo da pokušamo iz Skupštine, jer je RKE organ Skupštine. Ako ne, koristićemo sve mehanizme, zašto ne i Ustavni sud da to zaustavimo", naglasio je Tahiri.

Regulatorna kancelarija za energetiku odlučila je danas da poskupi električnu energiju za domaćinstva koja troše preko 800 kWh mesečno.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022