Vesti
Društvo

Svetski dan turističkih vodiča biće obeležen i u Gračanici

Turistička organizacija Gračanice (TOG) će narednog ponedeljka obeležiti Svetski dan turističkih vodiča organizacijom besplatnih, promotivnih šetnji po Gračanici i Arheološkom nalazištu Ulpijana.
Svetski dan turističkih vodiča biće obeležen i u Gračanici
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Obilazak je zakazan za ponedeljak, 21. februar, a krenuće se od spomenika Palim borcima, u 12 časova, nakon čega će se šetnja nastaviti do manastira Gračanica i Arheološkog parka Ulpijana.

Svi građani koji u to vreme budu na ovim lokacijama imaće priliku da od stručnih vodiča, članova TOG-a, saznaju nešto više o Gračanici, manastiru Gračanica i Ulpijani.

Sve dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona: +38349536966 i +38347128364.

Svetski dan turističkih vodiča je ustanovljen 1990. i od tada se obeležava svake godine. U njegovom obeležavanju je prvi put učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine to učinilo više od 50 država širom sveta.

Ovaj dan se najčešće obeležava upravo organizovanjem različitih besplatnih razgledanja gradova i turistički atraktivnih lokacija.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022