Vesti
Društvo

Svetski dan radija

Širom planete 13. febraur obeležava se kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža. Novinar i književnik iz Gračanice Živojin Rakočević kaže za Kontakt plus da postoji nostalgija prema ovom mediju.
Svetski dan radija
Iz studija Radija Kim

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Novinar i književnik Živojin Rakočević kaže za Radio Kontakt plus da danas na Međunarodni dan radija imamo neku vrstu nostalgije prema ovom mediju jer je radio preživeo i postao naijintimniji prijatelj.

“Radio od vas ne traži ništa i medij je koji u osnovi nema potrebu da vas prikuje za stolicu, drži i zasipa sadržajima koje morate upijati. To je demokratski medij uz koji se osećate slobodno i medij koji će svakako imati uvek svoju dobru stranu i budućnost,”- smatra Rakočević. Rakočević se osvrnuo i na značaj lokalnih radio stanica na Kosovu koje u okviru Kosma mreže emituju program na srpskom jeziku podsećajući da će skoro dvadeset godina kako su “lokalne-geto radio stanice” postale najvažniji medij u našim sredinama.

“One brzo reaguju, one osećaju život na najbrži i najtačniji mogući način, one su mogućnost našoj deci da čuju sebe preko radija. One su mogućnost nekim mladim ljudima da se otisnu u svet medija, one su mogućnost da taj lokalni zvuk čuje sebe i kaže ja pripadam svom jeziku, ja pripadam jednom velikom svetu koji je bolji i srećniji,”- ističe Rakočević.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Svetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.Ostale vesti

Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021