Vesti
Društvo

Svetska banka: Rast cena gotovo svih proizvoda

Rat u Ukrajini prouzrokovaće "najveći robni šok" od 1970. godine, saopštila je Svetska banka. Poremećaj tržišta zbog sukoba će dovesti do rasta cena gotovo svih proizvoda - od gasa do žita i pamuka.
Svetska banka: Rast cena gotovo svih proizvoda
Ilustracija (Foto Pixabay)

Povećanje cena imaće veoma velike ekonomske i humanitarne posledice i dovešće do ogromnih poremećaja, a osetiće ih domaćinstva širom sveta, rekao je za BBC koautor izveštaja Piter Nejgl.

U analizi se ukazuje da će cene energenata porasti više od 50 procenata, što će u velikoj meri uvećati račune i domaćinstvima i privrednicima.

Najveće poskupljenje se predviđa za potrošače gasa u Evropi, koji će ove godine taj energent plaćati dvostruko više, a pad cene se očekuje naredne i 2024. godine, ali će i tada gas biti bar 15 odsto skuplji nego 2021.

Prisustvujemo najvećem dvogodišnjem poskupljenju energenata od 1973. godine, kada su cene nafte drastično uvećane zbog tenzija na Bliskom istoku, navela je Svetska banka.

Rusija trenutno snabdeva Evropsku uniju sa 40 odsto gasa i 27 odsto nafte, a odluka evropskih zemalja da odustanu od nabavke ruskih energenata dovela je do znato povećane tražnje na drugim mestima i automatski do povećanja cena.

Svetska banka upozorava da će i cene hrane biti znato uvećane i navodi podatke Ujedinjenih nacija da je indeks cena hrane najveći otkako je počeo da se vodi pre 60 godina.

Predviđa se da će zbog nedostatka proizvoda iz Rusije i Ukrajine pšenica poskupeti 42,7 odsto, ječam 33,3, soja 20, ulje 29,8 i piletina 41,8 odsto.

Ukrajina i Rusija su pre aktuelnog sukoba u globalnom izvozu pšenice učestvovale sa 28,9 odsto, a u izvozu suncokretovog ulja sa čak 60 odsto.

Dodaje se da je nedostatak pšenice na svetskom tržištu najteže nadoknaditi, utoliko više što će loši vremenski uslovi u Severnoj Americi i Kini ove godine dodatno otežati situaciju.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022