Vesti
Društvo

Svetska banka odobrila Kosovu zajam od 46 miliona evra

Međunarodno udruženje za razvoj, deo Svetske banke, odobrilo je zajam od 46 miliona evra za "hitni projekat Kovid-19", prenosi Kljan Kosova.
Svetska banka odobrila Kosovu zajam od 46 miliona evra
Ilustracija (Foto Vikipedia / ETH-Arhiv)

Sredstva će, navodi se, biti korišćena za sprečavanje, otkrivanje i reagovanje na pretnju koju predstavlja virus Kovid -19, omogućavajući, između ostalog, nabavku medicinske opreme, kao i jačanje javnog zdravstvenog sistema povećanje kapaciteta za testiranje i proširivanjem kapaciteta Klinike za zarazne bolesti.

Dalje, u okviru šeme socijalne pomoći i domaćinstva biće podržane prema hitnom fiskalnom paketu vlade.

Međunarodno udruženje za razvoj je institucija, koja kroz kreditiranje pod povoljnijim uslovima od finansijskog tržišta ima za cilj da, između ostalog, pomogne u smanjenju siromaštva i poboljšanju životnih uslova.

Projekt je dogovoren uskom saradnjom između Ministarstva finansija i transfera i Ministarstva zdravlja s jedne i Svetske banke sa druge strane, dodaje se u tekstu.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020