Vesti
Društvo

Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

Svega ima sem kupaca
Zelena pijaca u Gračanici (Foto Kim)

Na tezgama gračaničke pijace smo zatekli rasade za bašte, raznovrsno cveće, mladi beli luk, domaće mlečne i alkoholne proizvode.

Prodavac Gradimir Živković iz Gnjilana svakog petka dolazi na pijacu u Gračanici. Kaže da kupaca ima manje, te da je ovo loša godina za povrtarstvo.

"Danas sam doneo rasad za bašte i plastenike jer je sezona sadnje povrća u toku. U prodaji je rasad za paprike, paradajz, kupus, lubenice. Cena paradajza za volovo srce i jabučar je jedan evro za tri korena, cena brokolija je 40 centi, dok pet korena paprike koštaju jedan evro, koliko i četiri korena lubenice", kazao je Gradimir i dodao:

"Vreme nam nije išlo na ruku, rasad je previše porastao. Ali, zadovoljan sam koliko-toliko prodajom, mada bi moglo biti bolje".

"Donela sam da prodam mladi spanać po ceni od 1,50 evra za kilogram. Prodajem i svež peršun iz bašte i beli luk. Cena vezice mladog luka košta 50 centi. Kupaca ima sve manje, tako da je i manja zarada", rekla je Jorgovanka iz obližnje Sušice.

Arif Krasnići iz Lipljana dolazi poslednjih deset godina svakog utorka i petka kako bi na pijaci u Gračanici prodao svoju robu.

"Nismo zadovoljni zaradom, a nema ni kupaca. Nemamo kome da prodamo, slična situacija je i na pijaci u Lipljanu. Moramo da radimo i zaradimo, moramo da prodajemo", kazao je Arif.

Česte kiše i hladno vreme uticali su na sadnju povrća.

"Kasno smo počeli sa sadnjom paradajza i paprike, loše vreme je krivo. Nadam se da će roditi i da ćemo biit zadovoljni. Od rasada kupujem sve po malo - papriku, paradajz i krastavac", navela je Jelica Stojanović koja se i požalila da su cene na pijaci dosta visoke.

"Kupujem rasad paprike i paradajza, kako bi ranije stiglo za ishranu. Iako smo zasadili i imamo u bašti, česta kiša je uticala na sam rast. Cene nisu problem, važno je da ima da se kupi", rekla je baka Nada iz Gračanice.

"Uspeo sam da zasadim povrće u bašti pre kiše. Na pijaci najviše kupujem rasad paprike i paradajza, cenu su solidne", kazao je Stojan Andrejević.

Zelena pijaca u Gračnici radi dva dana nedeljno, utorkom i petkom.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021