Vesti
Društvo

Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležen je svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. Sa akademije je poručeno da je misija studenata da ostave pozitivan trag na budućnost KiM i da je ulaganje u njih, ulaganje u budućnost.
Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU
Svečana akademija (Foto Radio Kontakt Plus)

Student prorektor Nemanja Biševac je u ime studentskog Parlamenta i u svoje lično ime čestitao Dan studenata PU, sa željom da sledeći bude proslavljen u novoj zgradi Univerziteta.

“Studenti PU u Kosovskoj Mitrovici, pored kvalitetnog znanja, koje stičemo, uvek učimo i najbolju životnu školu koja se samo na KiM može naučiti, a na kojoj nam zavide kolege sa ostalih Univerziteta u našoj državi. Posebno želim da se zahvalim svojim kolegama studentima i njihovim predstavnicima, koji pokazuju slogu i jedinstvo na svakom koraku i koji predstavljaju svetlu budućnost naše zemlje. Bez ovako dobrih studenata i studentskih predstavnika, ni naš studentski Parlament ne bi bio to što jeste danas“, rekao je Biševac.

Prorektorka PU prof. dr Tatjana Novaković poručila je da će PU, kao jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na KiM, nastaviti da bude stub opstanka i baza intelektualnog razvoja i da usavršava, obrazuje i unapređuje buduće lidere i elitu našeg društva.

Studentima je poručila da će im znanje koje će ovde steći, pružiti mogućnost da rade i da grade novu budućnost, koja će, izrazila je nadu, biti upravo na ovim prostorima.

”Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da učite i da se doživotno usavršavate, jer vi ste pravi intelektualci. Vi imate misiju, a to je da ostavite pozitivan trag na budućnost KiM. Vaša moć je ogromna i vaš zadatak je od strateškog značaja”, poručila je prof.dr Novaković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, čestitajući Dan studenata poručio da su upravo studenti nosioci budućnosti na KiM.

“Hvala vam što ste bezbroj puta do sada pokazali kako se voli i brani KiM. Lokalna samouprava je, zajedno sa vašim predstavnicima, dekanima, profesorima u proteklim godinama uradila mnogo da unapredi uslove za vaš nesmetani rad i nastaviće da to čini i dalje ,a izgradnja nove zgrade Univerziteta je pravi primer za to. Država Srbija, srpski narod zna da ste vi naša budućnost , a ulaganje u vas je ulaganje u budućnost”, poručio je Rakić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev poručio je da studenti od Mitrovice čine svetski grad i stavljaju KiM na mapu sveta u akademskom smislu.

Prema njegovim rečima, KiM je predmet investicionog ciklusa, a ono što će Srbija uložiti ovde će se, između ostalog odraziti i na funkcionisanje Univerziteta u smislu unapređenja.

“U tom smislu i PU je jedna značajna tačka i vrlo brzo će se videti veliki investitioni ciklus i kada su u pitanju zgrade, slušaonice, amfiteatri, učila…Mislim da ćemo moći već od kraja ove i početka sledeće školske studentske godine da budemo mnogo komforniji, zadovoljniji”, rekao je Kozarev, koji je prethodno preneo čestitke direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Na akademiji je pročitano pismo predsednika SKONUS-a Milana Savića, koji zbog obaveza nije prisustvovao današnjoj akademiji.

Odlukom studentskog Parlamenta PU, osnovan je Alumni klub, koji će okupljati sve nekadašnje studentske lidere ovog Univerziteta.

Prvi predsednik studentskog Parlamenta Univerziteta i prvi član Alumni kluba je Sergej Zaporožac koji je studentima između ostalog poručio da ne zastaju pred preprekama i da nastoje da budu ljudi od potrebe i koristi narodu.

“Sa vama se na ovim prostorima pojačava probuđena svest i savest našeg Univerziteta. I ne samo njega. Morate se što više iskazivati u doslednosti stvaralačke i moralne uloge u izrazenoj brizi i odgovornosti za budućnost srpske kulture i dostojanstvo našeg naroda i države. To se od vas traži i očekuje”, rekao je Zaporožac.

Na akademiji su dodeljena i priznanja za 10 studenata koji su svojim radom i zalaganjem na fakultetu u oblasti studentskog organizovanja postigli izvanredne rezultate.

U kulturno-umetničkom program učestvovali su hor i studenti Fakulteta umetnosti.

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se na Svetski dan knjige 23.aprila.

Obeležavanje Dana studenata PU biće nastavljeno večeras od 20h u Mitrovičkom dvoru, gde će biti izvedena predstava „Hor bečkih dečaka“ sa Irfanom Mensurom, Peletom Petrovićem i Bodom Ninkovićem u glavnim ulogama.

Izvođenje predstave Studentski parlament je organizovao u saradnji sa Studentskim centrom Priština – Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020