Vesti
Društvo

Sutra obeležavanje 16. godišnjice od martovskog pogroma

Povodom šesnaest godina od Pogroma 17. marta 2004. u Gračanici će se održati niz programa posvećenih jednom od najvećih stradanja naroda, kulture i nasleđa.
Sutra obeležavanje 16. godišnjice od martovskog pogroma
Sa obeležavanja godišnjice martovskog pogroma (Foto Kim arhiva)

Programom je predviđeno da u 11:00 časova bude služen parastos u manastiru Gračanica, zatim u 11:30 polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije “Mising”, u 11:45 otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“, dok će obraćanje predstavnika Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Opštine i Eparhije biti u 12:00 časova. Кompletan program će se odvijati na platou ispred Doma kulture „Gračanica“.

Organizatori programa su Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

Martovskim pogromom 17. marta 2004. godine na Kosovu je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka. Već pet godina se u Svetim Arhangelima kod Prizrena organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Ove godine su istaknuti slikari iz Srbije i Crne Gore ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Кosova i Metohije.

Takođe je važno napomenuti da će se u skladu sa uvedenim vanrednim stanjem program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviti bez prisustva publike i dolaska gostiju iz drugih krajeva.

Iz Doma kulture “Gračanica” su saopštili da će, pored toga što će biti prisutni organizatori i predstavnici medija, ceo program publika moći će da prati uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture.

 Ostale vesti

Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020