Vesti
Društvo

Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjok uručio je danas Javnim komunalnim preduzećima u opštinama na severu Kosova osam kamiona za prikupljanje otpada koji su donacija Evropske unije.
Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Sunjok je istakao da dugi niz godina na Kosovu zaštita životne sredine nije imala dovoljnu pažnju što je dovelo do ozbiljnih ekoloških problema.

“Imamo blisku saradnju sa severnim opštinama kako bi smo rešili dugogodišnje probleme sa otpadom i verujem da naši napori sada počinju da pokazuju rezultate. Danas opštinama zvanično predajemo na korišćenje osam kamiona za skupljanje otpada i nadam se da će ovi kamioni biti dobro iskorišćeni”, rekao je Sunjok.

Pored isporuke kamiona Sunjok se osvrnuo i na ranije donacije od 880 kontejnera i najavio finansiranje izgradnje novih mesta za sakupljanje otpada kao i rad na podizanju svesti koliko je važno za zaštitu životne sredine pravilno odlaganje otpada.

“Ovaj važan posao obavljen je zajedno sa našim partnerima iz GIZ-a koji su u bliskoj saradnji sa opštinskim službama i Javnim komunalnim preduzećima. Nadam se da ćemo zajedno zaokružiti i završiti ovu veliku inicijativu”, zaključio je Sunjok.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u na zajedničkom učešću u obezbeđivanju ove pomoći i najavio nastavak saradnje.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu otvoriti i regionalnu deponiju koja će trajno rešiti višedecenijski problem tretiranja otpada u opštinama na severu”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković pojasnio je da se regionalna deponije gradi na teritoriji opštine Zvečan i da je vrednost izgradnje 5,4 miliona evra što ovaj projekat čini jednim od najznačajnih projeakta koji finansira Evropska unija.

“Kao što je gospodin Sunjok rekao ovo će rešiti više decenijski problem na severu. Očekujemo i nova radna mesta tako da je ovo jako značajan projekat za nas. U narednom periodu očekujemo i izgradnju reciklažnog centra. Svakako završetak izgradnje deponije očekujemo do kraja kalendarske godine”, izjavio je Janković.Ostale vesti

Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
  • 02.12.2021
Nagrađene institucije koje „poštuju Zakon o upotrebi jezika“
Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila je nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu. Prva nagrada pripala je Centralnoj izbornoj komsiji (CIK). 
  • 02.12.2021
U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021