Vesti
Društvo

Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjok uručio je danas Javnim komunalnim preduzećima u opštinama na severu Kosova osam kamiona za prikupljanje otpada koji su donacija Evropske unije.
Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Sunjok je istakao da dugi niz godina na Kosovu zaštita životne sredine nije imala dovoljnu pažnju što je dovelo do ozbiljnih ekoloških problema.

“Imamo blisku saradnju sa severnim opštinama kako bi smo rešili dugogodišnje probleme sa otpadom i verujem da naši napori sada počinju da pokazuju rezultate. Danas opštinama zvanično predajemo na korišćenje osam kamiona za skupljanje otpada i nadam se da će ovi kamioni biti dobro iskorišćeni”, rekao je Sunjok.

Pored isporuke kamiona Sunjok se osvrnuo i na ranije donacije od 880 kontejnera i najavio finansiranje izgradnje novih mesta za sakupljanje otpada kao i rad na podizanju svesti koliko je važno za zaštitu životne sredine pravilno odlaganje otpada.

“Ovaj važan posao obavljen je zajedno sa našim partnerima iz GIZ-a koji su u bliskoj saradnji sa opštinskim službama i Javnim komunalnim preduzećima. Nadam se da ćemo zajedno zaokružiti i završiti ovu veliku inicijativu”, zaključio je Sunjok.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u na zajedničkom učešću u obezbeđivanju ove pomoći i najavio nastavak saradnje.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu otvoriti i regionalnu deponiju koja će trajno rešiti višedecenijski problem tretiranja otpada u opštinama na severu”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković pojasnio je da se regionalna deponije gradi na teritoriji opštine Zvečan i da je vrednost izgradnje 5,4 miliona evra što ovaj projekat čini jednim od najznačajnih projeakta koji finansira Evropska unija.

“Kao što je gospodin Sunjok rekao ovo će rešiti više decenijski problem na severu. Očekujemo i nova radna mesta tako da je ovo jako značajan projekat za nas. U narednom periodu očekujemo i izgradnju reciklažnog centra. Svakako završetak izgradnje deponije očekujemo do kraja kalendarske godine”, izjavio je Janković.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022