Vesti
Društvo

Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjok uručio je danas Javnim komunalnim preduzećima u opštinama na severu Kosova osam kamiona za prikupljanje otpada koji su donacija Evropske unije.
Sunjok uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Sunjok je istakao da dugi niz godina na Kosovu zaštita životne sredine nije imala dovoljnu pažnju što je dovelo do ozbiljnih ekoloških problema.

“Imamo blisku saradnju sa severnim opštinama kako bi smo rešili dugogodišnje probleme sa otpadom i verujem da naši napori sada počinju da pokazuju rezultate. Danas opštinama zvanično predajemo na korišćenje osam kamiona za skupljanje otpada i nadam se da će ovi kamioni biti dobro iskorišćeni”, rekao je Sunjok.

Pored isporuke kamiona Sunjok se osvrnuo i na ranije donacije od 880 kontejnera i najavio finansiranje izgradnje novih mesta za sakupljanje otpada kao i rad na podizanju svesti koliko je važno za zaštitu životne sredine pravilno odlaganje otpada.

“Ovaj važan posao obavljen je zajedno sa našim partnerima iz GIZ-a koji su u bliskoj saradnji sa opštinskim službama i Javnim komunalnim preduzećima. Nadam se da ćemo zajedno zaokružiti i završiti ovu veliku inicijativu”, zaključio je Sunjok.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u na zajedničkom učešću u obezbeđivanju ove pomoći i najavio nastavak saradnje.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu otvoriti i regionalnu deponiju koja će trajno rešiti višedecenijski problem tretiranja otpada u opštinama na severu”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković pojasnio je da se regionalna deponije gradi na teritoriji opštine Zvečan i da je vrednost izgradnje 5,4 miliona evra što ovaj projekat čini jednim od najznačajnih projeakta koji finansira Evropska unija.

“Kao što je gospodin Sunjok rekao ovo će rešiti više decenijski problem na severu. Očekujemo i nova radna mesta tako da je ovo jako značajan projekat za nas. U narednom periodu očekujemo i izgradnju reciklažnog centra. Svakako završetak izgradnje deponije očekujemo do kraja kalendarske godine”, izjavio je Janković.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021