Vesti
Društvo

Sumanutim propisima ograničavaju kretanje

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović ocenio je da je zadržavanje kombija Opštine Gračanica na Jarinju, koji je prevozio srpske novinare, ograničavanje prava državljana Srbije na slobodu kretanja.
Sumanutim propisima ograničavaju kretanje
Nino Brajović (Foto Kim)

Predstavnici UNS-a i pojedinih beogradskih medija, koji su se sinoć vraćali sa obeležavanja 16. godišnjice otmice članova novinarske ekipe Radijo Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića nedaleko od Orahovca, proveli su vise od sat vremena na administrativnom prelazu Jarinje ubeđujući se sa policijom da ne piše prekršajnu prijavu vozaču.

Brajović je u izjavi RTV Kim rekao da su srpski policajci napisali prekršajnu prijavu vozaču Opštine Gračanica obrazlažući postupak pravilom da mu nije dozvoljeno da preko Jarinja uđe u užu Srbiju, iako je tokom jutra isti kombi preko tog prelaza ušao na Kosovo.

„Oni se pravdaju nekim sumanutim propisom kojim se kombiju Opštine Gračanica dozvoljava da uđe na bilo koji prelaz na Kosovo i Metohiju, a disciplinuje ga da mora da izađe samo na Merdare“.

Brajović je istakao da policajci, koji ne želeći da se predstave, treba da snose posledice.

„Mi to ne smemo da dozvolimo i kao Udruženje novinara Srbije treba da se borimo da se takve stvari ne dešavaju, a da policajci koji se tako ponašaju i neće da vam pokažu broj svoje značke i ne žele da se predstave, a koji pišu prekršajnu prijavu, a da pritom ne kažu ne možete da pređete ovde, idite na Merdare, treba da snose disciplinske posledice“.

Generalni sekretar UNS-a navodi da je se ovakvim postupcima policijskih službenika maltretiraju građani Srbije bez obzira da li oni žive u centralnoj Srbiji ili na Kosovu.

„To je i maltretiranje institucija srpskih. Ti ljudi rade u srpskoj opštini Gračanica, makar ona bila integrisana u kosovski sistem. Oni brinu o potrebama Srba koji tu žive i izloženi su jednim diskriminatorskim propisima, bez obzira da li postupak policje proizilazi iz nekog glupog i sumanutog propisa ili iz neke loše prakse“.
 
Brajović dodaje da su novinari ostali na prelazu sve dok nisu intervenisali u Ministarstvu policije Srbije i dok ih nisu uverili da će vozač kombija biti oslobođen bilo kakve odgovornosti.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023