Vesti
Društvo

Sukobi ispred zgrade Rektorata u Prištini

Dvoje demonstranata i jedan policajac povređeni su ispred zgrade Rektorata u Prištini u sukobu pristalica Udruženja veterana rata i invalida OVK sa policijom. Sukobi još traju.
Sukobi ispred zgrade Rektorata u Prištini
Protestanti ispred zgrade Rektorata u Prištini (Foto Info.ks)

Demonstranti pokušavaju da nasilno uđu u zgradu Rektorata, kako bi isterali rektora Ramadana Zejnulahua.

Policiji su se pridružili i pripadnici specijalne jedinice policije Kosova.

Ovo je već drugi protest Udruženja veterana rata i invalida OVK ispred zgrade Rektorata zbog neupisivanja više od 1.000 studenata koji su pripadnici porodica nestalih i poginulih pripadnika OVK.

Demonstranti traže ostavku rektora Univerziteta, jer nije sproveo odluku ministra da upiše više od 1.000 studenata pripadnika tih porodica.

Rektor Univerziteta je primio delegaciju tog Udruženja kojima je saopštio da je rektorat u procesu verifikovanja imena kandidata za koje se zalaže to udruženje.

Kada je reč o broju kandidata, rektor je predstavnicima udruženja rekao da o tome može da odluči samo premijer Kosova.

Nakon toga demonstranti su dali rok od 30 minuta da rektor podnese ostavku, ili, kako su rekli, neće odgovarati za svoje postupke.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020