Vesti
Društvo

Sukobi ispred zgrade Rektorata u Prištini

Dvoje demonstranata i jedan policajac povređeni su ispred zgrade Rektorata u Prištini u sukobu pristalica Udruženja veterana rata i invalida OVK sa policijom. Sukobi još traju.
Sukobi ispred zgrade Rektorata u Prištini
Protestanti ispred zgrade Rektorata u Prištini (Foto Info.ks)

Demonstranti pokušavaju da nasilno uđu u zgradu Rektorata, kako bi isterali rektora Ramadana Zejnulahua.

Policiji su se pridružili i pripadnici specijalne jedinice policije Kosova.

Ovo je već drugi protest Udruženja veterana rata i invalida OVK ispred zgrade Rektorata zbog neupisivanja više od 1.000 studenata koji su pripadnici porodica nestalih i poginulih pripadnika OVK.

Demonstranti traže ostavku rektora Univerziteta, jer nije sproveo odluku ministra da upiše više od 1.000 studenata pripadnika tih porodica.

Rektor Univerziteta je primio delegaciju tog Udruženja kojima je saopštio da je rektorat u procesu verifikovanja imena kandidata za koje se zalaže to udruženje.

Kada je reč o broju kandidata, rektor je predstavnicima udruženja rekao da o tome može da odluči samo premijer Kosova.

Nakon toga demonstranti su dali rok od 30 minuta da rektor podnese ostavku, ili, kako su rekli, neće odgovarati za svoje postupke.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020