Vesti
Društvo

Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao

Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Ilustracija (Foto Pixabay)

Time su promenili odluku od 23. novembra, kojom je odlučeno da bojkotuju rad nakon što je kosovska vlada odlučila da smanji plate u pravosudnom sistemu, a na snazi je ostala odluka SSK da od kosovske vlade traži poništenje odluke o smanjenju plata.

Odluka je doneta nakon što je Osnovni sud u Prištini suspendovao odluku Vlade Kosova za smanjenje plata sudijama i tužiocima Kosova.

„S obzirom na okolnosti, Savet je ocenio da bi sudovi trebalo da se vrate na rad od 3. decembra kako bi nastavili da obavljaju svoje ustavne i zakonske obaveze za pružanje usluga gradjanima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SSK ostaje posvećen zaštiti institucionalne i funkcionalne nezavisnosti pravosudnog sistema i stoga je takodje zatražio da se poštuje odluka Ustavnog suda o pravu na samoregulaciju plata u pravosudnom sistemu, uz istovremeno traženje posebnog statusa sudske uprave.

„Tendencije za mešanje u rad pravosudja kroz odluke i pogrdne reči predstavnika Vlade Kosovo su neprihvatljive, stoga će se obustavljanje saradnje za zajedničke inicijative nastaviti sve dok ne prestanu tendencije izvršne vlasti da podriva nezavisnost pravosudnog sistema“, stoji u saopštenju SSK.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023