Vesti
Društvo

’’Sudski procesi na Kosovu traju i više od 10 godina’’

Viša pravna savetnica u Kancelariji Ombudsana u Gračanici Aleksandra Dimitrijević je rekla u emisiji "Heroji u doba koronavirusa" da građani Kosova, u proseku, na pravosnažnu i izvršnu presudu čekaju i više od 10 godina.
Ona je istakla da je sa stanovišta ljudskih prava to neprihvatljivo i navela da se upravo najveći broj žalbi, koje građani podnose Ombudsmanu, odnose na odugovlačenje sudskih procesa.
’’Sudski procesi na Kosovu traju i više od 10 godina’’
Detalj iz emisije ''Heroji u doba korone'' (Foto Medija centar ÄŒaglavica)

“Prosečan građanin na Kosovu čeka pravosnažnu i izvršnu presudu više od  10 godina, što je sa stanovništa ljudskih prava neprihvatljivo. Zbog toga bi trebalo da se donese zakon o delotvornom pravnom leku, na osnovu kog bi se štitli građani u smislu da ne pretrpe nikakav gubitak od strane trećih strana ili ukoliko je država tu zakazala da ne odradi taj predmet u nekom zakonskom roku“, kazala je Dimitrijevićeva.

Rokovi su prema njenim rečima na papiru dobri, posebno kad su u pitanju radni sporovi.

“Zakon o parničnom postupku predviđa da se takvi predmeti moraju završiti u roku od 30 dana do tri meseca. Međutim ja lično imam predmete koji traju već pet godina i koji nisu ni u prvostepenom postupku završeni, a gde je tu drugostepeni postupak, odnosno apelacija koja redovno vraća predmete sudovima na ponovno“, rekla je Aleksandra Dimitrijević.

U emisiji je bilo reči i o rodnoj ravnopravnosti i nasilju nad ženama. Viša savetnica Odeljenja za ljudska prava i zajednice Misije OEBS-a na Kosovu Agnješka Stolarčik navela je podatak da je na Kosovu mali procenat žena, svega 17 odsto, koje su vlasnice nepokretne imovine i dodala da je to vrlo često i jedan od glavnih uzroka nasilja u porodici.

“Ono što je dodatno zabrinjavajuće je da više od 75 odsto žena ne traže posao, one su neaktivne. I to je povezano sa tim tradiconialnim modelom porodice i patrijarhalnim mentalitetom. Zbog toga imamo taj baš nizak broj od 17 odsto žena koje nemaju svoju imovinu i zbog toga se žene stalno nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji. Ekonomska nestabilnost žena je uskopovezana sa nasiljem na primer, jer će ženi koja je bez posla kad se desinasilje u porodici biti teško da napusti nasilnika“, kazala je Agnješka
Stolarčik.

Agnješka Stolarčik je istakla da Misija OEBS-a na Kosovu godinama sprovodi brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o njihovima imovinskim pravima i da je u tom pogledu ostvaren napredak. Međutim ona je mišljenja da bi pored žena trebalo da se radi i na edukaciji muškaraca, kad su prava žena u pitanju.

“Nažalost često kad pričamo o rodnoj ravnopravnosti pričamo samo sa ženama. I kad se organizuju konferencije i radionice imamo panele sa ženama i u panelu su uvek žene... Iako vidimo napredak kad je uključivanje žena u društveni život u pitanju, kao i podizanje svesti i edukacija o njihovima pravima, izazov ostaju muškarci. Sada više treba da se radi na tome da se i muškrci uključe u radionice o ženskim pravima. Nema svrhe ako samo žene sa ženama pričaju o tim problemima. Poterbno je raditi i na podizanju svesti kod muškaraca kad su prava žena na imovinu u pitanju“, kazala je Stolarčik u emisiji "Heroji u doba koronavirusa" koju realizuje Medija centar u Čaglavici.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022