Vesti
Društvo

’’Sudski procesi na Kosovu traju i više od 10 godina’’

Viša pravna savetnica u Kancelariji Ombudsana u Gračanici Aleksandra Dimitrijević je rekla u emisiji "Heroji u doba koronavirusa" da građani Kosova, u proseku, na pravosnažnu i izvršnu presudu čekaju i više od 10 godina.
Ona je istakla da je sa stanovišta ljudskih prava to neprihvatljivo i navela da se upravo najveći broj žalbi, koje građani podnose Ombudsmanu, odnose na odugovlačenje sudskih procesa.
’’Sudski procesi na Kosovu traju i više od 10 godina’’
Detalj iz emisije ''Heroji u doba korone'' (Foto Medija centar Čaglavica)

“Prosečan građanin na Kosovu čeka pravosnažnu i izvršnu presudu više od  10 godina, što je sa stanovništa ljudskih prava neprihvatljivo. Zbog toga bi trebalo da se donese zakon o delotvornom pravnom leku, na osnovu kog bi se štitli građani u smislu da ne pretrpe nikakav gubitak od strane trećih strana ili ukoliko je država tu zakazala da ne odradi taj predmet u nekom zakonskom roku“, kazala je Dimitrijevićeva.

Rokovi su prema njenim rečima na papiru dobri, posebno kad su u pitanju radni sporovi.

“Zakon o parničnom postupku predviđa da se takvi predmeti moraju završiti u roku od 30 dana do tri meseca. Međutim ja lično imam predmete koji traju već pet godina i koji nisu ni u prvostepenom postupku završeni, a gde je tu drugostepeni postupak, odnosno apelacija koja redovno vraća predmete sudovima na ponovno“, rekla je Aleksandra Dimitrijević.

U emisiji je bilo reči i o rodnoj ravnopravnosti i nasilju nad ženama. Viša savetnica Odeljenja za ljudska prava i zajednice Misije OEBS-a na Kosovu Agnješka Stolarčik navela je podatak da je na Kosovu mali procenat žena, svega 17 odsto, koje su vlasnice nepokretne imovine i dodala da je to vrlo često i jedan od glavnih uzroka nasilja u porodici.

“Ono što je dodatno zabrinjavajuće je da više od 75 odsto žena ne traže posao, one su neaktivne. I to je povezano sa tim tradiconialnim modelom porodice i patrijarhalnim mentalitetom. Zbog toga imamo taj baš nizak broj od 17 odsto žena koje nemaju svoju imovinu i zbog toga se žene stalno nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji. Ekonomska nestabilnost žena je uskopovezana sa nasiljem na primer, jer će ženi koja je bez posla kad se desinasilje u porodici biti teško da napusti nasilnika“, kazala je Agnješka
Stolarčik.

Agnješka Stolarčik je istakla da Misija OEBS-a na Kosovu godinama sprovodi brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o njihovima imovinskim pravima i da je u tom pogledu ostvaren napredak. Međutim ona je mišljenja da bi pored žena trebalo da se radi i na edukaciji muškaraca, kad su prava žena u pitanju.

“Nažalost često kad pričamo o rodnoj ravnopravnosti pričamo samo sa ženama. I kad se organizuju konferencije i radionice imamo panele sa ženama i u panelu su uvek žene... Iako vidimo napredak kad je uključivanje žena u društveni život u pitanju, kao i podizanje svesti i edukacija o njihovima pravima, izazov ostaju muškarci. Sada više treba da se radi na tome da se i muškrci uključe u radionice o ženskim pravima. Nema svrhe ako samo žene sa ženama pričaju o tim problemima. Poterbno je raditi i na podizanju svesti kod muškaraca kad su prava žena na imovinu u pitanju“, kazala je Stolarčik u emisiji "Heroji u doba koronavirusa" koju realizuje Medija centar u Čaglavici.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023