Vesti
Društvo

Sudije i tužioci danas polažu zakletvu

Četrdeset dvoje srpskih sudija i četrnaest tužilaca položiće danas zakletvu u Prištini, čime će Sporazum o pravosuđu biti u potpunosti sproveden. Polaganje zakletve je zatvoreno za medije.
Sudije i tužioci danas polažu zakletvu
Ilustracija (Foto scp-ks.org)

Polaganjem zakletve od strane sudija i tužilaca sa severa Kosova izvršiće se potpuno sprovođenje Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu, 10. februara 2015. godine.

Briselskim sporazumom iz 2015. godine, za region Mitrovice predviđen je jedan Osnovni sud koji će funkcionisati u dva objekta i jedno osnovno tužilaštvo.

Krivični predmeti će se tretirati u objektima suda na severu, a građanske parnice vodiće se na jugu. Glavni tužilac biće Albanac, a predsednik suda Srbin.

Sudije i tužioci iz srpske zajednice trebalo je da zakletvu polože prošle sedmice, ali se to nije dogodilo.

Reagujući na njihov nedolazak, kosovski predsednik Hašim Tači optužio je Srbiju da je sprečila njihovo imenovanje. Istovremeno je uputio kritike i Evropskoj uniji, optužujući ih za "nesposobnost u sprovođenju sporazuma o pravosuđu".

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančič je tada izjavila da je do odlaganja primene Sporazuma o pravosuđu došlo na zahtev Beograda, a da je Priština ispunila svoje obaveze.Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020