Vesti
Društvo

Sudbina nestalih politizovana i zapostavljena tema

Od sukoba na Kosovu je prošlo skoro četvrt veka, a kao nestalo se i dalje vodi nešto više od 1.600 lica. Iako i Beograd i Priština imaju tela koja se bave ovim pitanjem, njihovi članovi se ne sastaju već duže vreme, a porodice su bez odgovora ima li pomaka u tekućim istragama.
Sudbina nestalih politizovana i zapostavljena tema
Silvana Marinković, Bajram Ćerkinaj i Negovan Mavrić (Foto Kim)

Predstavnici porodica kindapovanih i nestalih poručuju nadležnima da politika ne treba da bude deo ovog pitanja.

"Dela pokazuju da je sudbina nestalih deo velike politike"

Silvana Marinković iz Udruženja nestalih u Gračanici je ocenila da je pitanje kidnapovanih i nestalih lica zapostavljeno i da je u praksi politizovano.

"Na svakom koraku se ovo pitanje politizuje, na žalost naših porodica. Ovo pitanje je postalo deo velike politike, to dokazuju činjenice i pokazuju dela. Posle 23 godine nema rešenja, iako znamo da na Kosovu i Metohiji postoje potencijalne grobnice. Na naše zahteve nemamo odgovora, ta grobna mesta se ne iskopavaju. Nalazi se razlog: to će da bude na proleće, pa budu godišnji odmori, ostavi se za jesen, na jesen ne može zbog vremenskih uslova", kazala je Marinkovićeva čiji je suprug kidnapovan 1999. godine.

Koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj je rekao da je pitanje nestalih lica do sada trebalo da bude zatvoreno.

"Doveli smo Miroslava Lajčaka u našu kancelariju, razgovarali smo sat i po vremena. On je obećao da će radna grupa koja je stagnirala početi sa radom i da će biti kontrolisana, a evo već 15 meseci nije radila. Danas se govori šta očekujemo od Brisela, a jedan diplomata poput Lajčaka ne može da ubedi političare u Beogradu i Prištini da počnu da rade. Mi znamo da su svi u masovne grobnice otišli silom, a ne milom", kazao je Ćerkinaj.

Prema podacima porodica nestalih, tokom 2022. godine pronađeno je oko 30 nestalih lica.

"U grobnicama u severnom delu Mitrovice pronađena su dva Albanca, pronađena su dva Roma u Kamenici i oni su vraćeni familijama. Ukupno je 12 za koje ja znam vraćeno, od toga su i dva Srbina predata na Merdaru", rekao je Čerkinaj i dodao:

"Za mog sina se zna ko ga je i gde odveo, njih osmoro, a dan danas ne znam ništa o njemu. Da li treba strano ili naše tužilaštvo da radi na ovome, ko treba da mi da odgovor. Beograd i Priština imaju napismeno, 330 kodova u fiokama", kazao je on.

Ćerkinaj je naglasio da bi predstavnici Radne grupe Vlade Kosova porodicama nestalih trebali da prestave šta su radili u ovoj godini.

"Mislim da smo i mi pomalo krivi što ne vršimo dovoljno pritisak. Potrebno je više aktivnosti. Mi nismo u stanju da jednom godišnje napravimo neku gužvu pred onima koji ne obavljaju svoj posao. Trebamo da izdvojimo određeni dan i da se okupimo, kao što se okupljamo kad je Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih, Dan ljudskih prava, da odemo pred institucije koje trebaju da nam daju odgovor zašto ne rade svoj posao", kazao je Ćerkinaj.

Porodice trpe

Koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Negovan Mavrić je kazao da je tema nestalih u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu trebala da bude na prvom mestu.

"Već dve godine se radne grupe ne sastaju, ova tema je politička. Nažalost, to sve trpe porodice. Ima dosta lokacija na Kosovu i u Srbiji koje treba da se istražuju, a kako da se istražuju kada se ne sastaju čelnici za ono za šta su određeni da treba da rade. Mi, porodice, ne odustajemo od traganja za našim najmilijima", rekao je on.

Mavrić je podsetio da su mesta gde se nalaze grobnice poznata i da je potrebna samo dobra volja za njihovim iskopavanjem. Međutim, pre svega, politika mora da bude isključena iz tog procesa.

Osim što ne znaju sudbinu svojih najmilijih, porodice nestalih, veći broj njih u raseljeništvu, se često nalaze u veoma lošoj materijalnoj situaciji i nisu u mogućnosti da ostvare ni pravo na reparaciju koju Vlada Kosova daje ovim porodicama.

"Mali broj porodica može da ostvari reparaciju, ona je vrlo mala i veoma je teško sa njom izdržavati porodicu. U našem udruženju ima dosta starih i bolesnih, lečenje je skupo, a porodice nemaju sredstava za lečenje ili da deca nastave sa školovanjem", kazala je Silvana Marinković.

Lokalne samouprave nemaju spiskove nestalih i kidnapovanih

Mavrić je dodao porodice kindapovanih i nestalih nemaju ni podršku predstavnika lokalnih samouprava.

"Ja i Silvana smo imali prilike da obilazimo dosta naših srpskih predstavnika opština. Nismo naišli na razumevanje", rekao je on.

"Kad god odemo na razgovor oni se uglavnom žure, nemaju vremena. Imali smo iskustvo da, tokom sastanka, gradonačelnik više puta izađe napolje i javlja se na telefon, tako da mislim da nije ni čuo ono što smo želeli da kažemo. Što se tiče sadašnje gradonačelnice (Ljiljana Šubarić), mogu da kažem da nije upoznata ili je veoma malo upoznata sa našim problemima. Jednom sam se obratila za pomoć i izašla je u susret", rekla je Marinkovićeva.

Ona je dodala da bi svaka opština morala da ima spiskove nestalih.

"Opština mora da obezbedi porodicama potvrdu kako bi mogle da ostvare svoje prava. Naša opština u Gračanici nije u mogućnosti da izda tu potvrdu jer nema nikakvu arhivu o nestalim licima. Mi smo od svakog gradonačelnika tražili da se ta arhiva napravi. Međutim, to do sada nije urađeno", rekla je Silvana Marinković.

"Specijalni sud nije za nas"

Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika OVK počinjene nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u periodu januar 1998 - decembar 2000. godine otpočeo je sa donošenjem presuda. Nedavno je na 26 godina zatvora za mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i ubistvo kao ratni zločin osuđen Saljih Mustafa, poznat i kao Calji, komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, koja je pripadala operativnoj zoni Lab Oslobodilačke vojske Kosova.

"Ima onih koji su uhapšeni za ratne zločine, ali ne za ratne zločine nad Srbima. Većina porodica nestalih znaju ko je kidnapovao njihovog člana porodice, ali do sada niko od njih nije uhapšen. Govorila sam i za mog supruga da postoji ime i prezime, ko, kada i gde ga je kidnapovao, ali ne da niko nije odgovarao za to, nego su i nagrađeni za to. Neko radi u policiji, pri Unmiku ili Euleksu", kazala je Marikovićeva.

"Specijalni sud, svi znamo da je napravljen politički. Međutim, sud nije za nas, da ne kažem validan, ali sam optimista. Svi oni koji se nalaze tamo nisu pozvani da igraju fudbal ili šah, već se protiv njih vodi postupak", naveo je Mavrić.

Na debatu "Nestali na Kosovu - političko ili humanitarno pitanje" koja je održana u Čaglavici je bio pozvan i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti. Međutim, Medija centar je sinoć obavešten da će kosovska Komisija za nestale na ovu temu održati konferenciju za medije u sopstvenoj organizaciji, bez preciziranja kada i gde će ona biti održana.Ostale vesti

Evropski dan jezika: Prilika za skretanje pažnje na ozbiljno kršenje zakona
Evropski dan jezika je obeležen u centru Gračanice izlaganjem priručnika za sprovođenje zakona o upotrebi jezika, radnih svezaka za lakše savladavanje albanskog i srpskog jezika, te promocijom multimedijalne platforme za učenje jezika VocUp.
  • 26.09.2023
Nastava na daljinu u srednjim školama u Kosovskom Pomoravlju
Nastava u srednjim školama koje funkcionišu u okviru sistema Republike Srbije u Kosovskom Pomoravlju od danas se odvija u „onlajn režimu“, kako je to funkcionisalo i početkom pandemije korona virusa.
  • 25.09.2023
Heroji našeg doba: Ulaganja u sport mala i nedostojna

Uplitanje politike u sport i nedostatak finansijske podrške glavni su problemi sportskih klubova i organizacija na teritoriji opštine Gračanica složili su u emisiji „Heroji našeg doba“ predsednik Fudbalskog kluba Gračanica Nebojša Josifović i predsednik i trener Kik boks kluba „Šakal“ Slobodan Stanisavljević. Međutim uprkos brojnim problemim kažu da se ipak „nekako snalaze i opstaju“, a omladina ostvaruje zapažene rezultate, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

  • 25.09.2023
Vernici i dalje u manastiru Banjska, državljani Severne Makedonije otišli kući
Vernici iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece, i dalje se nalaze u manastiru Banjska. Makedonski državljani koji su bili smešteni u hotelu u ovom selu krenuli su kućama.
  • 25.09.2023
Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023