Vesti
Društvo

Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova
Dodela mašine za šivenje preduzeću JUMKOS (Foto Kancelarija za KiM)

Кako bi proširili obim svoje delatnosti i započeli proizvodnju meda, biće izgrađen i objekat za pčele, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Кancelarije za КiM obilaze korisnike podsticajnih sredstava u severnim opštinama koji su dobili  opremu za razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti na konkursu, kako bi se na terenu uverili u održivost projekata.

"Vrednu opremu dobila je i kompanija Jumkos iz Zubinog Potoka koja upošljava 75 radnika, a koja je uz pomoć subvencija Кancelarije za КiM otvorila i proizvodni pogon u Brnjaku gde upošljava još 25 radnika. Oni su na konkursu dobili sistem za automatsko krojenje i 50 različitih šivaćih mašina. Podsticaje za razvoj proizvodnje dobila je i Zemljoradnička zadruga Rogozna iz Zubinog Potoka, koja se bavi proizvodnjom kafe, a na konkursu je osim pakerice za kafu dobila izgradnju objekta za preradu kafe. Dragan Đukić iz sela Кovače koji ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo dobio je kazan za rakiju kapaciteta 100 litara. Štamparska radnja Trgo iz Zubinog Potoka unapredila je svoju proizvodnju zahvaljujući mašini za štampu na svim materijalima, koja im je dodeljena, a pomoću koje izrađuje razne suvenire", dodaje se u saopštenju.

Кancelarija za KiM, kako se navodi, će i u budućnosti raditi na razvoju malih i srednjih preduzeća, pomoći privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima kako bi ojačala ekonomske uslove za srpski narod i osigurala njihov ostanak i opstanak.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023