Vesti
Društvo

Šubarić: Uputili smo zahtev direktoru Trepče za rešavanje problema jalovine

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da je Opština Gračanica preduzela određene korake u cilju rešavanja rudničkog otpada jalovišta u Kišnici. Jedan od njih je i to da je ova lokalna samouprava uputila zvanični zahtev direktoru Trepče za rešavanje ovog višedecenijskog problema.
Šubarić: Uputili smo zahtev direktoru Trepče za rešavanje problema jalovine
Deponija jalovine rudnika Kišnica kraj Gračanice (Foto arhiva Kim)

„Jalovina je dugodišnji problem sa kojim se meštani opštine Gračanica suočavaju i jednostavno u 21. veku mi živimo svakodnevno na izvoru zaraze i bolesti, mogu slobodno da kažem, gde se uništava zdravlje naših stanovnika. Pre neki dan svi smo svedoci da je nakon olujnog vetra Gračanica bila zasuta peščanom olujom što ni malo nije bilo prijatno ni videti, ni osetiti, posebno za ljude koji žive u Kišnici i delu Gračanice koji je u blizini jalovišta".

Ona je navela da je o ovom problemu razgovarala sa relevantnim institucijama, te ambasadorima, predstavnicima OEBS-a i KFOR-a, ali i sa svima onima "koji mogu da imaju bilo kakav uticaj".

"Moj zamenik iz albanske zajednice razgovarao je sa direktorom Trepče, upoznati se ste s tim da je jalovina u njihovom vlasništvu, tako da mi kao opštinski organi nemamo ingirenciju da delujemo nad jalovištem. Međutim, par puta je usmeno moj zamenik razgovarao sa direktorom koji je obećavao da imaju plan za rešenje te separacije, međutim od toga dana nema nikakvih rezultata ili pokretanja bilo kakvog procesa da se taj problem reši. Ovih dana sam ja kao predsednica opštine sa svojim timom uputila zvanični zahtev direktoru Trepče sa molbom da iznađe rešenje da se ovaj problem reši i da nam da odgovor šta planira“, navela je gradonačelnica.

Šubarićeva je istakla da će opština Gračanica ukoliko ne dobije odgovor od direktora Trepče sama preduzeti neophodne korake da ovaj problem reši.

„Ukoliko ne dobijemo odgovor smatraćemo ćutanje znakom odobravanja i mi ćemo preduzeti sve mere da rešimo problem jalovišta“, navela je ona na sednici Odobra za bezbednost.

Podsetimo, jalovina Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča iz rudnika Kišnica je odložena u Gračanici tik uz naseljena mesta i obradivo zemljište, na površini od oko 40 hektara. Godinama unazad ona predstavlja veliki i učestali problem meštanima Gračanice i okoline, jer usled jačeg vetra dolazi do podizanja i raznošenja prašine, čije čestice i ostaci, prema rečima brojnih stručnjaka, sadrže teške metale opasne po zdravlje ljudi.

Na trećoj sednici opštinskog Odbora za bezbednost, Šubarićeva je kazala da među meštanima vlada opšta nesigunost. Navela je da „bezbednosna situacija nije kritična, ali se može reći da je "nesigurnost u opštu bezbednost i dalje prisutna ne samo zbog onoga što se dešava na teritoriji opštine već se ona reflektuje i iz ostalih delova Kosova".

S druge strane, predstavnik Policijske stanice u Gračanici je međutim rekao da je opšta bezbednosna situacija u poslednja dva meseca stabilna i da policija čini sve da tako i ostane.

Sednici su prisustvovali pripadnici KFOR-a i italijanskih karabinjera, a Šubarićeva ih je pozvala da pojačaju svoje prisustvo u blizini škola, budući da je počela nova školska godina, te kako bi se roditelji i deca, ali prosvetni radnici osećali bezbednije.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023