Vesti
Društvo

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu

Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Ilustracija (printskrin peacefulchange org)

Studija pokazuje da narativi koji stvaraju podele postoje u srpskim i kosovskim medijima. Analiza medijskih sadržaja u oba slučaja pokazuje da je intenzitet fenomena “drugosti” baziran na produbljivanju polarizacije dva entiteta i da ga karakterišu emotivno obojeni narativi. Studija je pokazala da mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose polarizaciji entiteta time što naglašavaju razlike i propuštaju da istaknu sličnosti.

Rezultati istraživanja pokazuju da srpski mediji imaju tendenciju otpora u svom odnosu prema Kosovu što se reflektuje kroz izveštavanja, lažne vesti, dezinformacije i emotivno naglašeno neprofesionalno novinarstvo.

Srpska javnost smatra da su mediji odgovorni za negativan stav javnog mnjenja u vezi sa odnosima Srbije i Kosova dok kosovska javnost, prema zaključcima studije, odgovornost pripisuje političkom establišmentu koji stvara govor mržnje, stereotipe i predrasude.

Na osnovu rezultata istraživanja, generalna percepcija javnog mnjenja je da mediji imaju nesumnjiv uticaj na kreiranje mišljenja i u Srbiji i na Kosovu. Ipak, mediji se ne smatraju presudnim u procesu pomirenja jer je za tako nešto neophodna politička volja.

Osim gore navedenog sadržaja, studija daje sveobuhvatnu medijsku sliku kao i analize nekoliko aspekata stanja u medijima na Kosovu i u Srbiji. Kompletnu studiju (na engleskom jeziku) možete pročitati OVDE.

O projektu ALVED

Istraživanje je sproveo IPSOS Strategic Marketing, inicirala ga je Peaceful Change initiative (PCI), kao deo projekta ALVED (Amplifying Local Voices for Equitable Development/Jačanje lokalnih glasova za ujednačeni razvoj). Projekat u trajanju od 30 meseci finansira Conflict, Security and Stability Fund (Fond za konflikte, stabilnost i bezbednost) Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Na realizaciji ovog istraživanja radi konzorcijum organizacija sastavljen od Peaceful Change initiative – PCi (London), People in Need – PiN (Prag), Građanske Inicijative/Civic Initiatives (Beograd), Peer Educators Network – PEN (Priština) i Aktiv (Mitrovica).

Cilj projekta je promocija, istraživanje, razvijanje i implementiranje inovativne prakse koja će omogućiti inkluzivni proces donošenja odluka koji uspešno prevazilazi barijere između različitih grupa u Srbiji i na Kosovu i doprinosi pogodnom ambijentu u kojem će inkluzivna demokratija zaživeti i imati pozitivni uticaj na živote ljudi.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020