Vesti
Društvo

Studentska igrica - “Baci Plazmu preko Jarinja”

"Baci Plazmu preko Jarinja" je naslov video igre koju su napravili studenti iz Republike Srpske zajedno sa studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.
Studentska igrica - “Baci Plazmu preko Jarinja”
Studentska igrica

Kako su naveli studenti Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, ova igra je jedan od oblika njihove borbe protiv mera koje su uvele kosvske vlasti.

“Igrom iskazujemo nezadovoljstvo povodom nameta iz Prištine”, napisali su predstavnici Studentskog palamenta na svojoj Fejsbuk stranici.

Inače, ova igrica je danas predstavljena na najnovijem protestu studenata u Kosovskoj Mitrovici.

Od uvođenja taksi od 100 % za robu iz Srbije, “Plazma keks”, kompanije Bambi iz Požarevca, dobila je najveću besplatnu reklamu kako od strane Srba, tako i od Albanaca na Kosovu.

Ukoliko vas zanima kao izgleda ova igrica, možete je potražiti na sledećem linku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.baci.plazmu.preko.jarinjeOstale vesti

Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022