Vesti
Društvo

Studenti pokrenuli kampanju “Ja sam Klina”

Nakon napada na srpske povratnike u Klini, studentske kancelarije u Kosovskoj Mitrovici i Istočnom Sarajevu pokrenule kampanju pod nazivom "Ja sam Klina - Kosovo i Metohija".
Studenti pokrenuli kampanju “Ja sam Klina”
Studentska kampanja

Kampanja koju su studenti pokrenuli, putem društvenih mreža, nije prva ove vrste, pošto su prethodno vodili kampanje  #NoKosovoUNESCO, "Ja sam Goraždevac" i "Dan Republike Srpske".

Podsetimo, u Klini je u subotu uvečen rafalnom paljbom pucano na domaćinstva Živkovića i Pantića. U napadu na sreću niko nije stradao, ali je pričinjena značajna materijalna šteta na kućama i imovini.

“Mi se opet pitamo zašto mora neko da pogine da bi svet pokazao empatiju i solidarnost, poštujemo li i žive ili samo čekamo stradanje da bi bili dio nečega što sutra zaboravljamo”, pitaju se studenti iz Kosovske Mitrovice i Istočnog Sarajeva.

Ovim kampanjama želimo, navode oni, koliko je to moguće da podignemo svest ljudi, preduhitrimo žrtve, osudimo napad i solidarišimo se i sa onima koji u Klini i dalje žive, koji večeras treba da spavaju u svojim kućama.

“Zaustavimo neke nove pucnje i neku novu Klinu, Dečane ili Goraždevac. Čuvajmo jedni druge i mislimo o fenomenu UNESKA danas, a ne sutra kada bude već bude kasno. Neka svet vidi, neka čuje i neka se solidariše ako sme i ako nije licemeran, navode student sa Kosova i iz Republike Srpske.

Kampanja je, na kraju navode studenti, kao i sve prethodne podržana od velikog broja ljudi.Ostale vesti

U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020