Vesti
Društvo

Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija

Studenti više fakulteta večeras su sa protesta u centru Beograda najavili da će se zbog fracusko-nemačkog plana za Kosovo okupiti na blokadama državnih institucija, koje su za petak, 24. mart najavile parlamentarne stranke okupljene kao „Državotvorna opozicija“.
Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija
Studenti više fakulteta na protestu u centru Beograda (Foto V. Radovanović/Danas)

Na protestu ispred zgrade Filozofskog fakulteta je rečeno i da su studenti svim poslaničkim grupama u skupštini Srbije mejlom poslali zahtev da se izjasne o tom planu i pokrenu postupak opoziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako tvrde, kršenja ustava.

„Odgovor će pokazati ko je zaista narodni poslanik“, rečeno je na skupu, kome je prisustvovalo nekoliko stotina osoba.

Studenti su organizovali i performans koji je obuhvatio fudbal „na male golove“ u kome su glavni aktetri bili Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a kao sudija visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

To je bilo treće okupljanje studenata na platou ispred Filozofskog fakulteta, a kao i prethodnog puta skandirano je „Kosovo je Srbija“, a na pomen imena predsednika Srbije – „Izdaja, izdaja“.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023