Vesti
Društvo

Studenti i danas protestovali ispred Rektorata u Prištini

Nekoliko stotina studenata, ali i građana i predstavnika civilnog društva, danas se ponovo okupilo pred ulazom u dvorište Rektorata Univerziteta u Prištini (UP), zahtevajući ostavku rektora.
Studenti i danas protestovali ispred Rektorata u Prištini
Foto Koha ditore

Studenti zahtevaju ostavku rektora Ibrahima Gašija zbog sumnje da je unapređen u zvanje redovnog profesora objavljujući naučne radove u jednom indijskom časopisu, ali i zbog drugih zloupotreba.

Okupljenim studentima se danas obratio direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika (KIPRED) Iljir Deda, koji je do pre godinu dana bio šef kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

On je policiju Kosova koja obezbeđuje zgradu rektorata uporedio sa onom iz vremena bivše Jugoslavije.

"Godinama je UP bio okružen merama srpske policije, sada je opkoljen od strane Policije Kosova koja štiti kriminal i falsifikatore na UP-u", rekao je Deda.

Profesor Fakulteta politčkih nauka Arben Hajrulahu je i danas pružio podršku studentima i zatražio od Skupštine Kosova da smeni rektora Gašija i da se formira komisija koja će istražiti validnost diploma i naučnih zvanja svih zaposlenih na Univerzitetu u Prištini.

Tokom današnjeg protesta policija nije dozvolila studentima da uđu u dvorište rektorata.Ostale vesti

Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023