Vesti
Društvo

Štrpce: Trenutno zaustavljena gradnja mini hidrocentrale

Na osnovu današnjeg rešenja komunalnog inspektora, kompaniji "Matkos grup" je naloženo da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u opštini Štrpce jer je "došlo do zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i ugroženo vodosnabedvanje meštana".
Štrpce: Trenutno zaustavljena gradnja mini hidrocentrale
Protest u Štrpcu (Foto Kim)

Radnici Komunalnog preduzeća opštine Štrpce, koja radi po sistemu Republike Srbije, jutros su primetili da je došlo do ugrožavanja reke Kaluđerke i o tome obavestili predstavnike kosovske opštine, nakon čega je doneto rešenje kojim se nalaže prekid radova na lokaciji "Obe reke".

"Naši radnici su dole na vodovodu videli to. Bila bi katastrofa, došlo bi do epidemije, zarznih bolesti i ostalog. Mi smo ih prvi alarmirali, otišli u opštinu kod njihovih zvaničnika da im kažemo o čemu se radi. Jednostavno, morali smo da dođemo i da ih alarmiramo, da se to stopira pod hitno", kaže direktor Komunalnog preduzeća Milosav Ljubić.

Ipak, građani su se danas ponovo okupili na protestu. Ukazali su još jednom da bi izgradnjom ove hidrocentrale bilo ugroženo snabdevanje vodom više od 2.500 stanovnika, eko sistem, ali i prekršen zakon o vodama.

"U ministarstvu je 2013. godine data dozvola za izgradnju mini hidrocentrale, bez obaziranja na osnovne i glavne tačke zakona, da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvorište pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovništvo snabdeva", kaže jedan od organizatora protesta Stojan Josimović.

"Mi nemamo pravo da našim potomcma damo nešto što smo nasledili od naših predaka u gorem stanju nego što smo mi zatekli, ako već ne može u boljem stanju. Prema tome, ako izgubimo reku, ovaj narod će izgubiti i smisao za život, mi postajemo ljuštura od ljudi", kazao je Dobrivoje Stevanović. 

Štrpčanin Milivoje Filipović kroz čiju imovinu bi trebalo da budu postavljene cevi za izgradnju mini hidrocentrale navodi da to neće dozvoliti.

"Ni po koju cenu neću dozvoliti da postave cevi kroz moju imovnu. Ja na to neću pristati, nema tog novca koji to može da plati", jasan je Filipović.

Na današnjem protestu je bilo očigledno prisustvo brojnih policajaca iz Štrpca i Uroševca, a komandir Dragan Ivanović nije želeo da kaže zbog čega su oni tu, budući da su protesti mirni.

Građani su revoltirani i poručuju da će nastaviti sa okupljanjima sve dok se radovi potpuno ne obustave, dodajući da će, ukoliko se izgradi ova mini hidrocentrala, početi iseljavanje stanovništva.

"Ne znam ko je to potpisao, ni kako je potpisao. Mi bez vode ovde nemamo život, najpre nam uzmu dušu, pa nam onda uzmu vodu", kazala nam je meštanka Štrpca.

"Ovo je najveći razlog da se napusti Štrpce. Bez vode nemamo šanse za opstanak", ističe jedan od prisutnih.

"Svi ćemo se boriti do daljnjeg, dok možemo. Mi odavde ne idemo", odlučna je jedna učesnica protesta.

"Ljuti smo na naše opštinske vlasti, pre svega zato što ne izlaze pred narod koji mirno protestuje protiv ove okupacije. Policija štiti investitora", kaže meštanin Štrpca.

Iz Opštine Štrpce poručuju da su oni uz narod i da će svim mogućim sredstvima pokušati da zaustave gradnju. Predsedavajući SO Štrpce Predrag Grbić kaže da je prvi korak ka tome sastanak gradonačelnika Bratislava Nikolića sa građanima koji više od mesec dana protestuju.

Ni Grbić nije mogao da kaže zbog čega je potrebno prisustvo jakih snaga policije na protestu.

"Mi ne želimo da politizujemo ovu situacju. Celo opštinsko rukovodstvo i svi ljudi koji vode ovu opštinu, koji obavljaju neke funkcije, su za sprečavanje ovog procesa izgradnje mini hidrocentrala u selu Štrpce na mestu zvanom „Obe reke". Prvi konkretan potez jeste da će delegacija koja se nalazi na tom mestu gore razgovarati sa gradonačelnikom, on će ih primiti", naveo je Grbić.

Na pitanje da li opštinsko rukovodstvo podržava proteste, Grbić kratko odgovara:

"Ne bi smo potpisali peticiju da ne podržavamo taj protest".

Osim Grbića, peticiju koju su pokrenuli nezadovoljni meštani Štrpca, potpisali su i gradonačelnik Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ali i troje poslanika u Skupštini Kosova iz Srpske liste, kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji "Obe reke" dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

"Ta odluka iz 2016. godine je pravosnažna", zaključio je Predrag Grbić.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023