Vesti
Društvo

Štrpce: Trenutno zaustavljena gradnja mini hidrocentrale

Na osnovu današnjeg rešenja komunalnog inspektora, kompaniji "Matkos grup" je naloženo da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u opštini Štrpce jer je "došlo do zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i ugroženo vodosnabedvanje meštana".
Štrpce: Trenutno zaustavljena gradnja mini hidrocentrale
Protest u Štrpcu (Foto Kim)

Radnici Komunalnog preduzeća opštine Štrpce, koja radi po sistemu Republike Srbije, jutros su primetili da je došlo do ugrožavanja reke Kaluđerke i o tome obavestili predstavnike kosovske opštine, nakon čega je doneto rešenje kojim se nalaže prekid radova na lokaciji "Obe reke".

"Naši radnici su dole na vodovodu videli to. Bila bi katastrofa, došlo bi do epidemije, zarznih bolesti i ostalog. Mi smo ih prvi alarmirali, otišli u opštinu kod njihovih zvaničnika da im kažemo o čemu se radi. Jednostavno, morali smo da dođemo i da ih alarmiramo, da se to stopira pod hitno", kaže direktor Komunalnog preduzeća Milosav Ljubić.

Ipak, građani su se danas ponovo okupili na protestu. Ukazali su još jednom da bi izgradnjom ove hidrocentrale bilo ugroženo snabdevanje vodom više od 2.500 stanovnika, eko sistem, ali i prekršen zakon o vodama.

"U ministarstvu je 2013. godine data dozvola za izgradnju mini hidrocentrale, bez obaziranja na osnovne i glavne tačke zakona, da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvorište pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovništvo snabdeva", kaže jedan od organizatora protesta Stojan Josimović.

"Mi nemamo pravo da našim potomcma damo nešto što smo nasledili od naših predaka u gorem stanju nego što smo mi zatekli, ako već ne može u boljem stanju. Prema tome, ako izgubimo reku, ovaj narod će izgubiti i smisao za život, mi postajemo ljuštura od ljudi", kazao je Dobrivoje Stevanović. 

Štrpčanin Milivoje Filipović kroz čiju imovinu bi trebalo da budu postavljene cevi za izgradnju mini hidrocentrale navodi da to neće dozvoliti.

"Ni po koju cenu neću dozvoliti da postave cevi kroz moju imovnu. Ja na to neću pristati, nema tog novca koji to može da plati", jasan je Filipović.

Na današnjem protestu je bilo očigledno prisustvo brojnih policajaca iz Štrpca i Uroševca, a komandir Dragan Ivanović nije želeo da kaže zbog čega su oni tu, budući da su protesti mirni.

Građani su revoltirani i poručuju da će nastaviti sa okupljanjima sve dok se radovi potpuno ne obustave, dodajući da će, ukoliko se izgradi ova mini hidrocentrala, početi iseljavanje stanovništva.

"Ne znam ko je to potpisao, ni kako je potpisao. Mi bez vode ovde nemamo život, najpre nam uzmu dušu, pa nam onda uzmu vodu", kazala nam je meštanka Štrpca.

"Ovo je najveći razlog da se napusti Štrpce. Bez vode nemamo šanse za opstanak", ističe jedan od prisutnih.

"Svi ćemo se boriti do daljnjeg, dok možemo. Mi odavde ne idemo", odlučna je jedna učesnica protesta.

"Ljuti smo na naše opštinske vlasti, pre svega zato što ne izlaze pred narod koji mirno protestuje protiv ove okupacije. Policija štiti investitora", kaže meštanin Štrpca.

Iz Opštine Štrpce poručuju da su oni uz narod i da će svim mogućim sredstvima pokušati da zaustave gradnju. Predsedavajući SO Štrpce Predrag Grbić kaže da je prvi korak ka tome sastanak gradonačelnika Bratislava Nikolića sa građanima koji više od mesec dana protestuju.

Ni Grbić nije mogao da kaže zbog čega je potrebno prisustvo jakih snaga policije na protestu.

"Mi ne želimo da politizujemo ovu situacju. Celo opštinsko rukovodstvo i svi ljudi koji vode ovu opštinu, koji obavljaju neke funkcije, su za sprečavanje ovog procesa izgradnje mini hidrocentrala u selu Štrpce na mestu zvanom „Obe reke". Prvi konkretan potez jeste da će delegacija koja se nalazi na tom mestu gore razgovarati sa gradonačelnikom, on će ih primiti", naveo je Grbić.

Na pitanje da li opštinsko rukovodstvo podržava proteste, Grbić kratko odgovara:

"Ne bi smo potpisali peticiju da ne podržavamo taj protest".

Osim Grbića, peticiju koju su pokrenuli nezadovoljni meštani Štrpca, potpisali su i gradonačelnik Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ali i troje poslanika u Skupštini Kosova iz Srpske liste, kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji "Obe reke" dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

"Ta odluka iz 2016. godine je pravosnažna", zaključio je Predrag Grbić.Ostale vesti

Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je danas štand te kancelarije na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i pozvao sve građane Srbije da posete Kosovo.
  • 22.02.2020
Ilija Ivić, posle uvreda, pretnji i otkaza zbog ponude da igra za Kosovo: Zanima me samo fudbal
Mladi fudbaler Ilija Ivić iz Kišnice kod Gračanice, na Kosovu, dobio je nedavno poziv da igra za reprezentaciju Kosova. Dan nakon što su mediji objavili ovu vest, njegova majka dobila je otkaz na poslu u Kulturno prosvetnom centru, koji na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.
  • 22.02.2020
Na groblju u južnom delu Mitrovice porušeni spomenici, zarasli u korov
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Građani iz severnog dela Mitrovice posetili su pravoslavno groblje u južnom delu grada, gde su upalili sveće i položili cveće na humke svojih najmilijih.
  • 22.02.2020
Otac Ilije Ivića nije ostao bez posla
Dušan Ivić, otac mladog fudbalera Ilije Ivića kome je ponuđeno da igra za kosovsku reprezentaciju, nije ostao bez posla, potvrdio je za RTV Kim direktor Elektro-tehničke škole u Sušici, Milan Dimitrijević.
  • 21.02.2020
’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’
"Svaki čestit čovek ne da svoj jezik i ne da svoje običaje“, kazao je Fjodor Dostojevski koga je u Gračanici na Međunarodni dan maternjeg jezika na tribini „Srpski jezik na KiM u kulturi, medijima, administraciji i prosveti“ citirala profesorka srpskog jezika Ana Kostić.
  • 21.02.2020
„Moramo da radimo na sprovođenju Zakona o upotrebi jezika“
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović istakao je da se Zakon o upotrebi jezika i dalje „nedovoljno primenjuje“, a jedan od načina rešavanja postojećih problema učenje jezika kroz neformalne vidove obrazovanja.
  • 21.02.2020