Vesti
Društvo

Štrpce: Stopirani radovi na izgradnji mini-hidrocentrale

Radovi na izgradnji mini-hidrocentrale na mestu “Obe reke” zaustavljeni su do daljnjeg, saopšteno je nakon sastanka meštana sa investitorom, predstavnicima lokalne samouprave, policije i pravosuđa.
Štrpce: Stopirani radovi na izgradnji mini-hidrocentrale
Meštani Štrpca (Foto Kim)

Nakon sastanka koji je održan u Štrpcu, a kojem su prisustvovali predstavnici Opštine, građana, kompanije "Matkos grupe", Policije Kosova za region Uroševac, Ministarstva za zaštitu životne sredine i regulatorne Kancelarije za energiju, odlučeno je da se radovi na izgradnji mini-hidrocentrale na mestu “Obe reke” zaustave do daljnjeg, odnosno dok se ne proveri sva dokumantacija i papiri koje kompanija "Matkos grupa" poseduje.

Jedan od organizatora protesta u Štrpcu Dobrivoje Stevanović za RTV Kim kaže da je narod od lokalnih predstavnika zahtevao obustavu izgradnje mini-hidrocetrale, te da im je Opština pružila podršku.

“Sada je lokalna samouprava vrlo jasno i glasno stala na stranu naroda, dala podršku narodu i rečeno je da je ova prekomerna upotreba sile bila van svake norme, pa je samim tim i osuđena od strane ove lokalne samouprave. Lokalna samouprava će u narednom periodu da razmotri tu pravnu regulativu i da ponovnom odlukom SO potvrdi zabranu izgradnje mini-hidrocentrale na lokaciji `Obe reke`“, kazao je Stevanović.

On ističe da je ovo jedan veliki pomak i korak unapred za stabilizaciju političke situacije u Sirinićkoj župi.

Stevanović napominje da će meštani, u slučaju da se donese bilo kakva odluka koja je u suprotnosti sa njihovim interesima, braniti svoje reke, jer, kako kaže, “ako im se oduzmu reke, gubi se smisao opstanka”.

Iz Opštine Štrpce je nakon održanog sastanka poručeno da se ulažu svi napori kako bi se ova situacija trajno rešila i kako bi se izbegli svi dalji problemi, a vodosnabdevanje mesta koja se vodom napajaju iz Kaluđerke i Bolovanke teklo nesmetano.

"Naš primarni cilj je da ovaj problem rešimo trajno. Opštinskom rukovodstvu i gradonačelniku Bratislavu Nikoliću su uvek na prvom mestu bili interesi građana ove opštine, što se pokazalo bezbroj puta. U dogovoru i zajedničkim snagama sa stanovnicima naše opštine rešavaćemo sve ono sto stoji na putu boljeg života i budućnosti naših stanovnika", naveli su iz Opšine.

Iz Opštine su jos jednom osudili prekomernu upotrebu sile koju su uptrebili prpadnici specijalnih jedinica policije Kosova u petak i naveli da će tražiti da odgovorni budu adekvatno kažnjeni.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021