Vesti
Društvo

Štrpce: Srbi nastavili mirne proteste

Meštani Štrpca i danas su se okupili i mrnim protestom zatražili da se prekine sa radovima na izgradnji mini-hidrocentrale u mestu Obe reke.
Štrpce: Srbi nastavili mirne proteste
Protesti u Štrpcu (Foto arhiva Kim)

Uprkos jučerašnjim sukobima sa policijom u kojima je povređeno dvadesetak ljudi, meštani Štrpca su se i danas okupili i protestovali protiv izgradnje mini-hidrocentrale u mestu Obe reke.

Jedan od organizatora protesta Stojan Josimović pozvao je svoje sugrađane da se uključe u proteste.

„Pitam se i pitaću se uvek u šta se to moj narod pretvorio. Nekada hrabar i dostojanstven narod danas je prikupio sve karakteristike negativnog društva... Juče je Štrpce, koje ima 2.500 hiljade stanovnika, branilo pedesetak ljudi. Gde ste moji sugrađani? Mi branimo svačiju vodu, nije to samo Stojanova voda, ni Buckova voda. Molim vas da se odazovete pameti i uzmete učešće u skupu“, poručio je Josimović.

Iako je na osnovu rešenja komunalnog inspektora kompaniji "Matkos grup" naloženo da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u opštini Štrpce, investitor je ponovod dovezao mašine za kopanje kanala i polaganje cevi za vodozahvat.

Ovaj potez investitora je primorao meštane da ponovo izađu na ulice i mirnim putem iskažu svoje nezadovoljstvo.

Nakon jučerašnje intervencije policije i rešenosti Srba da ne odustanu od protivljenja gradnji, za ponedeljak je dogovoren njihov sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, policije i pravosuđa, kako bi rešili problem.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021