Vesti
Društvo

Štrpce: Ne odustaje se od izgradnje mini-hidrocentrale

Na mestu poznatijem kao „Obe eke“ u opštini Štrpce jutros je ponovo firma „Metkos Grup“ iz Prištine pokušala da otpočne radove na izgradji mini-hidrocentrale. Međutim, meštani su protestom ponovo uspeli da trenutno zaustave izgradnju.
Štrpce: Ne odustaje se od izgradnje mini-hidrocentrale
Meštani Štrpca (Foto Kim)

Jedan od organizatora protesta u Štrpcu Dobrivoje Stevanović za RTV Kim kaže da je odluka o nastavku izgradnje mini-hidrocentrale „uzurpiranje svih ljudskih prava“.

„Oni tamo mašu sa nekim memorandumom koji ima samo ime i prezime, bez potpisa, kao da je to poništena odluka SO Štrpce, u kojoj jasno stoji da je zabranjena izgradnjamini-hidrocentrale. Ne može neki dokument da bude jači od odluke SO“, kazao je Stevanović za RTV Kim.

Stevanović ističe da su meštani Štrpca i ovoga puta uspeli da spreče izgradnju mini-hidrocentrale i da su ponovo izašli sa jasnim zahtevima.

„Naši zahtevi su jasni, da se prekine izgradnja mini-hidrocentrale do daljnjeg, dok se ne dobije konačno rešenje, dok oni ne srede papire. Oni nemaju sve validne papire, prema tome, na sastanku koji smo imali u SO Štrpce, odlučeno je da do daljnjeg, dok se ne donese kompletna dokumentcija prekine izgradnja mini- hidrocentrale“, naveo je Stevanović.

Meštani Štrpca ovaj problem pokušavaju da reše od decembra meseca prošle godine. Međutim, u nekoliko navrata su upornim protestima uspeli da spreče izgradnju mini-hidrocentrale, ali od pokušaja da se izgrdnja nastavi, se ne odustaje.

Nakon sastanka meštana sa investitorom, predstavnicima lokalne samouprave, policije i pravosuđa, maja meseca ove godine radovi na izgradnji mini-hidrocentrale su stopirani, odnosno zaustavljeni do daljnjeg, dok se ne proveri sva dokumantacija i papiri koje kompanija "Matkos grupa" poseduje.

Pre tri dana je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju.

Izgradnjom ove mini hidrocentrale ugrozile bi se dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva, tvrde meštani. Da to nije samo prazna priča, potvrdila je i opštinska komunalna inspekcija koja je 23. januara naložila kompaniji "Matkos grup" da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u ovoj opštini pošto je "došlo do zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i ugroženo vodosnabedvanje meštana".

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji "Obe reke" dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.



Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020