Vesti
Društvo

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale
Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale (Foto Printskrin Fejsbuk/Odbranimo reke Šar Planine)

Radnici „Matkos grupe“ u prethodna tri dana intenzivno rade na postavljanju cevi, što je ovih dana dovelo i do zamućenja pijaće vode, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim meštanin Štrpca i dugogodišnji borac za očuvanje reka Stojan Josimović.

Pre tri dana radnici „Matkos grupe“ su ponovo ušli na privatni posed Stanka Cvetkovića gde su napravili deonicu puta, rekao je on.

„Juče i danas oni već ukopavaju cevi u delu u kome počinje privatna svojina. Bager koji radi muti tok reke Kaluđerke priključen na vodovod štrbačke mreže, tako da je voda za piće ovih dana zamućena“, ističe Josimović.

On napominje da su meštani u prethodnih godinu i osam meseci svojim protestima uspevali da zaustave radove, ali da u prethodna tri dana bager ponovo intenzivno radi.

„Bager je počeo ponovo sa radom, došao je u pratnji specijalnih snaga i lokalne policije, stavili su traku i rekli da moraju da rade, a ko se bude suprotstavio ili krene ka lokaciji na kojoj se radi - biće procesuiran i priveden“, rekao je Josimović.

Na današnjem zasedanju Skupštine Kosova na dnevnom redu je i inicijativa poslanika Demokratskog saveza Kosova Hadžija Avdiljija o formiranju parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana.

„Mi ćemo sigurno da nastavimo svoju borbu u vidu protesta. Očekujemo da sud, u kom su krenule masovne tužbe za povredu privatne svojine, brzo i adekvatno reaguje i stopira te radove. Takođe se nadam da će skupštinska komisija, ukoliko bude formirana, izaći na teren da vidi koliko smo mi zapravo ugroženi“, naveo je Josimović.

Podsetimo, pre 15 dana radnici „Matkos grupe“ izgradili su put kroz imanje Stanka Cvetkovića, na kome se nalazi i voćnjak. Kada se vlasnik tome usprotivio, reagovala je lokalna policija koja ga je privela osporavajući mu vlasništvo nad delom pomenute imovine.Ostale vesti

Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021