Vesti
Društvo

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale
Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale (Foto Printskrin Fejsbuk/Odbranimo reke Šar Planine)

Radnici „Matkos grupe“ u prethodna tri dana intenzivno rade na postavljanju cevi, što je ovih dana dovelo i do zamućenja pijaće vode, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim meštanin Štrpca i dugogodišnji borac za očuvanje reka Stojan Josimović.

Pre tri dana radnici „Matkos grupe“ su ponovo ušli na privatni posed Stanka Cvetkovića gde su napravili deonicu puta, rekao je on.

„Juče i danas oni već ukopavaju cevi u delu u kome počinje privatna svojina. Bager koji radi muti tok reke Kaluđerke priključen na vodovod štrbačke mreže, tako da je voda za piće ovih dana zamućena“, ističe Josimović.

On napominje da su meštani u prethodnih godinu i osam meseci svojim protestima uspevali da zaustave radove, ali da u prethodna tri dana bager ponovo intenzivno radi.

„Bager je počeo ponovo sa radom, došao je u pratnji specijalnih snaga i lokalne policije, stavili su traku i rekli da moraju da rade, a ko se bude suprotstavio ili krene ka lokaciji na kojoj se radi - biće procesuiran i priveden“, rekao je Josimović.

Na današnjem zasedanju Skupštine Kosova na dnevnom redu je i inicijativa poslanika Demokratskog saveza Kosova Hadžija Avdiljija o formiranju parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana.

„Mi ćemo sigurno da nastavimo svoju borbu u vidu protesta. Očekujemo da sud, u kom su krenule masovne tužbe za povredu privatne svojine, brzo i adekvatno reaguje i stopira te radove. Takođe se nadam da će skupštinska komisija, ukoliko bude formirana, izaći na teren da vidi koliko smo mi zapravo ugroženi“, naveo je Josimović.

Podsetimo, pre 15 dana radnici „Matkos grupe“ izgradili su put kroz imanje Stanka Cvetkovića, na kome se nalazi i voćnjak. Kada se vlasnik tome usprotivio, reagovala je lokalna policija koja ga je privela osporavajući mu vlasništvo nad delom pomenute imovine.Ostale vesti

Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020