Vesti
Društvo

Štrpce: Lazarice - običaj koji odoleva vremenu

Praznik Lazareva subota ili Vrbica obeležen je u Štrpcu. Pored liturgije u crkvi Svetog Nikole, za praznik je karakteristično da mlade devojke obučene u nošnju svojih majki ili baka idu od kuće do kuće i pevaju pesme o napredku i sreći.
Štrpce: Lazarice - običaj koji odoleva vremenu
Lazarica (Foto Kim)

Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole. Danas na centralnom Kosovu stari običajaji koji se vezuju za velike pravoslavne praznike polako izumiru, ipak u Štrpcu na Lazarevu subotu mlade devojke obučene u nošnju obilaze kuće, pevaju pesme o sreći i naperdku i tako nastavljaju tradiciju staru više vekova.

“Veoma je važno da se održi ova tradicija i da se ne zaboravi, zato što su i naši preci išli u lazarice decenijama I to je sve povezano sa našim narodom na Kosovu, a pogotovo za opštinu Štrpce. U lazarice idem vec 13. godina i jako volim ovaj običaj. Nošnju sam nasledila od majke a većinu mi je baka navezla”, kazala je za RTV Kim Anđela Kovačević.

Nakon otpevanih pesama lazarice bivaju darivane, kako novcem tako i jajima koje na Veliki petak farbaju u crvenu boju.

Današnju grpu lazarica pored starijih devojaka činile su i desetogodišnje devojčice koje su bile obučene u bele vezene košljuje, sa crvenim marama oko struka i okićene biserima.

Praznik, Lazareva subota, proslavlja dan kada je Isus Hristos vaskrsao četiri dana mrtvog Lazara. To je videlo mnogo ljudi, pa se vest o čudu Hristovom proširila na sve strane.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica.

Lazareva subota slavi se i kao krsna slava.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021