Vesti
Društvo

Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE

Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Lokacija 'Obe reke' (Foto arhiva Kim)

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ koja se, između ostalog, bavi zaštitom životne sredine, potom meštani Štrpca i Jažinca, kao i predstavnici takozvane „Vikend zone“ u Sirinićkoj župi.

Helena Poučki iz NVO „GAIA Kosovo“ je za RTV Kim rekla da će se i u naredenom periodu nastaviti sa aktivnostima protiv izgradnje mini hidroelektrana u Štrpcu.

„Dogovorili smo neke naredne korake, to će biti protesti. Pratićemo mere koje se donose usled pandemije koronavirusa, tako da će to verovatno biti neki manji skupovi, ali nastavićemo sa aktivnostima i debatama. Videćemo za dalje delovanje sa drugim organizacijama civilnog društva iz Prištine, to su neki koraci o kojima još treba da razgovaramo. Ali, biće tu još dodatnih aktivnosti i u pravnim sferama“, istakla je Poučki.

Meštanin Štrpca i dugogodišnji borac za očuvanje reka Stojan Josimović je kazao da su na sastanku razmenjene dobre ideje, ali da nije siguran koliko će biti realizovane.

„U pitanju je civilno društvo koje sve više gubi poverenje u institucije. Nama dolaze razni inspektori za vodu i reke koji gledaju činjenično stanje, a ne žele da priznaju da je to tako. Non-stop izvrću nešto i ponavljaju nam da on (Matkos grupa) ima sve radne dozvole. Kako ih je dobio, to ih ne interesuje, kao ni da li će nama napraviti problem. A kada dođe do problema, aljkavo se ponašaju prema tome“, naveo je Josimović.

On je dodao da je pre nekoliko dana nastao novi problem, jer je poremećeno snabdevanje vodom u selu Jažince, ali i delu Brezovice. Krajem januara ove godine, po rečima meštana, radovi na izgradnji mini hidrocentrale i jaka kiša doveli su do izlivanja Lepenca i poplave poljoprivrednog zemljišta i nekoliko bunara u Donjoj Bitinji.

„Mi treba da čekamo, kao neki osuđenici, u neizvesnosti kraj (ove situacije) sa vodom. Da bager na lokaciji `Obe reke` preseče i našu liniju, pa će to biti kompletno uništenje vodnih potencijala“, naveo je Josimović.

Meštani Štrpca strahuju da će ostati bez vode za piće zbog nastavaka izgradnje mini hidro centrala na lokaciji „Obe reke“.

Podsetimo, na teritoriji opštine Štrpce privatna kompanija iz Prištine "Matkos grupa" trenutno gradi četiri mini hidroelektrane. Meštani Štrpca i Donje Bitinje skoro dve godine pokušavaju protestima da zaustave njihovu izgradnju. Više puta su izbijali sukobi u kojima je reagovala i policija, pa su nezadovoljni meštani zadobijali i povrede. Protivljenje izgradnji MHE na Šari je ujedinilo Srbe i Albance.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020