Štrpčani traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Štrpčani i meštani sela Donja Bitinja u Štrpcu protestuju danas ispred zgrade ove opštine protiv izgradnje hidrocentrale na rekama Lepenac, Bolovanka i Kaluđerka.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa protesta (Foto: Koha)

Meštani Štrpca od opštinskih vlasti traže da ukinu dozvole za izgradnju hidrocentrala, javlja Koha.

Nedavno je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši, izvestio Komisiju za poljoprivredu da ne može da preinači nijednu prethodno izdatu dozlvolu za izgradnju mini hidrocentrala u reonu Štrpca.

On je rekao da je ovakvu situaciju zatekao kada je došao na čelo ministarstva. Matoši je rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za njihovu izgradnju hidrocentrala.

Predstavnik sela Donja Bitinja, Agron Rušiti, izjavio je tada da nije bilo javne rasprave pre izgradnje hidrocentrale.

„Nismo učestvovali ni u jednoj javnoj raspravi o ovoj izgradnji“, rekao je Rušiti.

On je zabrinut zbog smanjenja nivoa vode u reci Lepenac, pokazao je i neke fotografije na kojima se vidi reka pre i posle izgradnje hidrocentrale. Rušiti je rekao da u tom delu nema života bez vode kao i da stanovnici neće imati pijaću vodu zbog hidrocentrale.

Ovo nije jedina hidrocentrala protiv koje protestuju meštani Štrpca. I u mestu Obereke su se Štrpčani dugo protivili izgradnji mini hidrocentrale na rekama Kaluđerka i Bolovanka. Međutim, nakon više protest meštana i čak i sukoba sa policijom, radovi na ovoj mini hidrocentrali nastavljeni su pre dva dana.

Kako za KoSSev javljaju meštani Štrpca koji su protestovali protiv izgradnje hidrocentrale na mestu Obereke, oni su se jutros takođe okupili na tom mestu oko 9 časova, da bi se kasnije pridržili protestu ispred opštine.

Prema, podacima iznetim u Izveštaju o uticaju na životnu okolinu koji je izradila kompanija „Metkos Group“ iz Prištine koja pravi obe hidrocentrale, oni planiraju da duž reke Lepenac izgrade čak pet mini hidrocentrala: hidrocentralu Šara, hidrocentralu Brezovica, hidrocentralu Viča, hidrocentralu Brod i hidrocentralu Štrpce.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane