Vesti
Društvo

Strategija za kuću sa prozorima

Dvanaestočlana romska porodica Muslijević iz Gračanice živi u napuštenoj kući sa kartonima i najlonom umesto stakala na prozorima. Predstavnici Roma dogovorili su na sastanku sa gradonačelnikom Popovićem izradu strategije za poboljšanje položaja pripadnika ove zajednice.
Strategija za kuću sa prozorima
Muslijevići ispred privremenog doma u Gračanici (Foto Kim)

Prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, u Gračanici i okolini živi oko 900 Roma. Nezvanični, izvesno i mnogo realniji, podaci govore da ih ima blizu dve hiljade. Popis nije sproveden na severu Kosova, a bojkotovao ga je i deo stanovništva na centralnom Kosovu.

Prosečan životni vek pripadnika ove zajednice iznosi 45 godina.

"Perem ručno, nemamo prozore, nemamo vrata. Bolesna sam imam dijabetes, problema sa srcem", rekla je Đevrija Muslijević, dodajući da joj samo jedno unuče pohađa osnovnu školu.

Muslijevići svoje dane provode u trošnoj, napuštenoj kući bez struje i vode. Kažu da su se svima obraćali za pomoć, ali da im niko nije izašao u susret.

"Obilazili su nas pred izbore i nisu me zaposlili, lagali su nas. Bili su 20 puta iz Opštine Gračanica i glasao sam za njih, ali nisu me zaposlili", kazao je Turkijan Muslijević.

Pripadnici romske zajednice su na poslednje lokalne izbore došli na glasanje organizovano u dve grupe i podržali aktuelnog gradonačelnika. Na pitanje novinara RTV Kim da li je sastanak sa Srđanom Popovićem dogovoren pre izbora, Gazmen Salijević koji je mu je prisustvovao sa kolegama ispred romskih organizacija odgovorio je:

"Ne, ovo nema nikakve veze sa izborima, ja lično nisam ni izašao da glasam. Ovo je na inicijativu predsednika i na našu inicijativu, jer smo videli da je potrebno da se razgovara i da se reše problemi. Mi smo zadovoljni što je gradonačelnik imao razumevanja".

Nakon sastanka sa predstavnicima tri romske organizacije, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović saopštio je novinarima da je dogovorena brza izrada strateškog dokumenta u cilju unapređenja položaja romske zajednice.

"Kao najveće probleme identifikovali smo loše stambene uslove, siromaštvo i nedostatak obrazovanja. Načelno je dogovoreno da do 8. aprila izradimo strateški dokument oko saradnje Opštine Gračanica i romske zajednice koji bi se odnosio na rešavanje tih problema", kazao je on.

Na pitanje koliko je pripadnika romske zajednice zaposleno u opštinskoj administraciji, Popović je rekao:

"Trenutno, jedan radi u obrazovanju, pet u zdravstvu, a imamo i radnike koje rade u komunalnom preduzeću, njih 20".

U Opštini Gračanica romski jezik je proglašen službenim, ali lokalna samouprava nema sredstava za dalje angažovanje prevodioca.

"Do sada smo ga plaćali od donatora, trenutno opština nema budžeta za upošljavanje, ali u nekom narednom periodu moraćamo da se snađemo i uposlimo prevodioca", rekao je predsednik opštine Popović.

"Potrebna je zdrava incijativa i nadam se da ćemo ovim strateškim dokumentom i saradnjom sa lokalnim strukturama rešiti ili smanjiti probleme", istakao je Salijević.

Uprkos zaključku da je obrazovanje Roma problem, Salijević je naveo iznenađujući podatak.

"U principu, sva romska deca pohađaju školu", kazao je Salijević.

Istraživanja govore da petina romskih mališana nikada ne sedne u školske klupe i da je to posebno karakteristično za devojčice.

U februaru 2016. nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana protestovalo je ispred zgrade Vlade Kosova tražeći zapošljavanje. Na jednom od transparenata koje su tom prilikom nosili stajalo je da 98,2% pripadnika RAE zajednica nema posao. Sa sličnim zahtevom, na istom mestu protestovali su i 8. aprila 2015.

Imaju li Muslijevići vremena da čekaju još jedan Međunarodni dan Roma u Gračanici i strategiju u kojoj će se možda naći i njihova nova kuća sa prozorima i plafonom...Ostale vesti

Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021