Vesti
Društvo

Strategija za kuću sa prozorima

Dvanaestočlana romska porodica Muslijević iz Gračanice živi u napuštenoj kući sa kartonima i najlonom umesto stakala na prozorima. Predstavnici Roma dogovorili su na sastanku sa gradonačelnikom Popovićem izradu strategije za poboljšanje položaja pripadnika ove zajednice.
Strategija za kuću sa prozorima
Muslijevići ispred privremenog doma u Gračanici (Foto Kim)

Prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, u Gračanici i okolini živi oko 900 Roma. Nezvanični, izvesno i mnogo realniji, podaci govore da ih ima blizu dve hiljade. Popis nije sproveden na severu Kosova, a bojkotovao ga je i deo stanovništva na centralnom Kosovu.

Prosečan životni vek pripadnika ove zajednice iznosi 45 godina.

"Perem ručno, nemamo prozore, nemamo vrata. Bolesna sam imam dijabetes, problema sa srcem", rekla je Đevrija Muslijević, dodajući da joj samo jedno unuče pohađa osnovnu školu.

Muslijevići svoje dane provode u trošnoj, napuštenoj kući bez struje i vode. Kažu da su se svima obraćali za pomoć, ali da im niko nije izašao u susret.

"Obilazili su nas pred izbore i nisu me zaposlili, lagali su nas. Bili su 20 puta iz Opštine Gračanica i glasao sam za njih, ali nisu me zaposlili", kazao je Turkijan Muslijević.

Pripadnici romske zajednice su na poslednje lokalne izbore došli na glasanje organizovano u dve grupe i podržali aktuelnog gradonačelnika. Na pitanje novinara RTV Kim da li je sastanak sa Srđanom Popovićem dogovoren pre izbora, Gazmen Salijević koji je mu je prisustvovao sa kolegama ispred romskih organizacija odgovorio je:

"Ne, ovo nema nikakve veze sa izborima, ja lično nisam ni izašao da glasam. Ovo je na inicijativu predsednika i na našu inicijativu, jer smo videli da je potrebno da se razgovara i da se reše problemi. Mi smo zadovoljni što je gradonačelnik imao razumevanja".

Nakon sastanka sa predstavnicima tri romske organizacije, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović saopštio je novinarima da je dogovorena brza izrada strateškog dokumenta u cilju unapređenja položaja romske zajednice.

"Kao najveće probleme identifikovali smo loše stambene uslove, siromaštvo i nedostatak obrazovanja. Načelno je dogovoreno da do 8. aprila izradimo strateški dokument oko saradnje Opštine Gračanica i romske zajednice koji bi se odnosio na rešavanje tih problema", kazao je on.

Na pitanje koliko je pripadnika romske zajednice zaposleno u opštinskoj administraciji, Popović je rekao:

"Trenutno, jedan radi u obrazovanju, pet u zdravstvu, a imamo i radnike koje rade u komunalnom preduzeću, njih 20".

U Opštini Gračanica romski jezik je proglašen službenim, ali lokalna samouprava nema sredstava za dalje angažovanje prevodioca.

"Do sada smo ga plaćali od donatora, trenutno opština nema budžeta za upošljavanje, ali u nekom narednom periodu moraćamo da se snađemo i uposlimo prevodioca", rekao je predsednik opštine Popović.

"Potrebna je zdrava incijativa i nadam se da ćemo ovim strateškim dokumentom i saradnjom sa lokalnim strukturama rešiti ili smanjiti probleme", istakao je Salijević.

Uprkos zaključku da je obrazovanje Roma problem, Salijević je naveo iznenađujući podatak.

"U principu, sva romska deca pohađaju školu", kazao je Salijević.

Istraživanja govore da petina romskih mališana nikada ne sedne u školske klupe i da je to posebno karakteristično za devojčice.

U februaru 2016. nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana protestovalo je ispred zgrade Vlade Kosova tražeći zapošljavanje. Na jednom od transparenata koje su tom prilikom nosili stajalo je da 98,2% pripadnika RAE zajednica nema posao. Sa sličnim zahtevom, na istom mestu protestovali su i 8. aprila 2015.

Imaju li Muslijevići vremena da čekaju još jedan Međunarodni dan Roma u Gračanici i strategiju u kojoj će se možda naći i njihova nova kuća sa prozorima i plafonom...Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021