Vesti
Društvo

Strani jezici, analitičke i tehničke veštine najtraženiji pri zapošljavanju

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu je objavio analizu “Javnog pulsa” na temu “Povezanost tržišta rada na Kosovu sa emigracijama”. Strani jezici, analitičke i tehničke veštine su tri najpoželjnije karakteristike pri zapošljavanju na Kosovu.
Strani jezici, analitičke i tehničke veštine najtraženiji pri zapošljavanju
Ilustracija (Foto Pixabay)

U skladu sa pademijom i merama fizičke distance, upriličena je virtuelna prezentacija ključnih rezultata, kao i rasprava sa predstavnicima institucija i privatnog sektora.

Neki od ključnih rezultata analize su:

- Neformalni načini zapošljavanja još uvek su uobičajeni za Kosovo. Oko 44% svih kompanija smatra da su njihovi glavni kanali za širenje informacija o slobodnom radnom mestu prijatelji, dok 39% njih koristi društvene mreže. Samo nekoliko kompanija je koristilo internet platforme za pronalaženje posla (12%) ili prezentaciju Agencije za zapošljavanje (2%) kao svoje glavne kanale.

- Radno iskustvo i veštine su dva najvažnija faktora, ali i najizazovniji aspekt zapošljavanja. Skoro dve trećine kompanija uposlilo je manje kvalifikovane radnike (63%) ili je dodelilo dodatni posao već zaposlenim radnicima (19%) kada nisu u mogućnosti da nađu nove radnike koji ispunjavaju kvalifikacije.

Strani jezici, analitičke i tehničke veštine su tri najtraženije veštine pri zapošljavanju na Kosovu.

Većina kompanija tvrdi da plaća penzioni doprinos za sve svoje radnike u visini od 5% od njihove zarade u kosovski penzioni fond (81%). U poljoprivrednom sektoru samo 27% kompanija plaća penzioni doprinos. Uopšteno gledano, 13% kompanija ne plaća doprinose za svoje radnike.

Blizu polovine ispitanih kompanija suočilo se sa emigracijom svojih zaposlenih u poslednje 3 godine (49%).

Oko 41% ispitanika navelo je da ih kompanije nisu motivisale povećanjem zarade da ostanu onda kada su želeli da idu u druge zemlje”.

“Analiza Javnog pulsa sprovedena je uz reprezentativno, kvantitativno istraživanje sa predstavnicima 201 biznisa, i uz 17 strukturalnih intervjua sa predstavnicima institucija i drugih organizacija na Kosovu”, saopšteno je iz UNDP-a.

Na prezentaciju i raspravu je pozvano je više od 30 učesnika, a među panelistima su bili direktor Kancelarije za ekonomski rast u USAID-u Džošua Majk, ministar obrazovanja i nauke Ram Likaj, predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići i drugi eksperti iz ove oblasti.

Ovo istraživanje “Javnog pulsa” urađeno je uz podršku USAID-a.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020