Vesti
Društvo

Strani jezici, analitičke i tehničke veštine najtraženiji pri zapošljavanju

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu je objavio analizu “Javnog pulsa” na temu “Povezanost tržišta rada na Kosovu sa emigracijama”. Strani jezici, analitičke i tehničke veštine su tri najpoželjnije karakteristike pri zapošljavanju na Kosovu.
Strani jezici, analitičke i tehničke veštine najtraženiji pri zapošljavanju
Ilustracija (Foto Pixabay)

U skladu sa pademijom i merama fizičke distance, upriličena je virtuelna prezentacija ključnih rezultata, kao i rasprava sa predstavnicima institucija i privatnog sektora.

Neki od ključnih rezultata analize su:

- Neformalni načini zapošljavanja još uvek su uobičajeni za Kosovo. Oko 44% svih kompanija smatra da su njihovi glavni kanali za širenje informacija o slobodnom radnom mestu prijatelji, dok 39% njih koristi društvene mreže. Samo nekoliko kompanija je koristilo internet platforme za pronalaženje posla (12%) ili prezentaciju Agencije za zapošljavanje (2%) kao svoje glavne kanale.

- Radno iskustvo i veštine su dva najvažnija faktora, ali i najizazovniji aspekt zapošljavanja. Skoro dve trećine kompanija uposlilo je manje kvalifikovane radnike (63%) ili je dodelilo dodatni posao već zaposlenim radnicima (19%) kada nisu u mogućnosti da nađu nove radnike koji ispunjavaju kvalifikacije.

Strani jezici, analitičke i tehničke veštine su tri najtraženije veštine pri zapošljavanju na Kosovu.

Većina kompanija tvrdi da plaća penzioni doprinos za sve svoje radnike u visini od 5% od njihove zarade u kosovski penzioni fond (81%). U poljoprivrednom sektoru samo 27% kompanija plaća penzioni doprinos. Uopšteno gledano, 13% kompanija ne plaća doprinose za svoje radnike.

Blizu polovine ispitanih kompanija suočilo se sa emigracijom svojih zaposlenih u poslednje 3 godine (49%).

Oko 41% ispitanika navelo je da ih kompanije nisu motivisale povećanjem zarade da ostanu onda kada su želeli da idu u druge zemlje”.

“Analiza Javnog pulsa sprovedena je uz reprezentativno, kvantitativno istraživanje sa predstavnicima 201 biznisa, i uz 17 strukturalnih intervjua sa predstavnicima institucija i drugih organizacija na Kosovu”, saopšteno je iz UNDP-a.

Na prezentaciju i raspravu je pozvano je više od 30 učesnika, a među panelistima su bili direktor Kancelarije za ekonomski rast u USAID-u Džošua Majk, ministar obrazovanja i nauke Ram Likaj, predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići i drugi eksperti iz ove oblasti.

Ovo istraživanje “Javnog pulsa” urađeno je uz podršku USAID-a.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020