Vesti
Društvo

Strah od novih poplava

Sećanje na velike poplave s početka godine na centralnom Kosovu izaziva strah tokom novih padavina kod onih koji su bili najviše ugroženi iznenadnim naletima vode. Kako bi sprečili ponavljanje sličnog scenarija, radnici JKP "Ekologija" su pre više od mesec dana, u saradnji sa Opštinom Gračanica, otpočeli sa čišćenjem rečnih kanala i korita u selima koja su bila pogođena tokom januara. Ipak, meštani Lepine i dalje nisu mirni.

Strah od novih poplava
Ljubiša Dimić čisti kanal ispred svoje kuće u Lepini (Foto Kim)

Tokom januarskih poplava na teritoriji opštine Gračanica je pod vodom bilo više sela, a mnogi nisu uspeli da spasu stoku i živinu. Uništena je letina, poplavljene su kuće i pomoćni objekti, automobili.

Stanovnici Lepine sami čiste kanale

Iako se pre više od mesec počelo sa čišćenjem rečnih kanala i korita, meštani Lepine strahuju od ponavljanja nedaća. Kako su rekli, kanali koji odvode vodu do reke u njihovom selu nisu očišćeni.

"Plašim se obilnih kiša i ponovnih poplava. Kanal pored moje kuće nije prokopan, zarastao je u korov i travu. On je prioritet, kako bi voda mogla da ide u Sitnicu. Sva voda iz Lipljana ne može da uđe u Sitnicu, najniža tačka je kod nas, zato smo mi uvek pod vodom. Niko za sada nije bio iz Opštine Gračanica da srede, da vide šta se dešava. Od prošle poplave oporavili smo se koliko smo mogli, ali to je vrlo malo. Sanirali smo štetu na prvom spratu, može da se sada živi, ali u strahu. Kakav je to život?", pita se Živorad Nićić iz Lepine.

Iste brige muče i njegovog brata Milorada čija su kuća i dvorišti bila pod vodom prošlog januara.

"Niko nije dolazio, niko ništa nije rešavao. Plašimo se i strahujemo, tokom svake veće kiše voda dolazi. Ništa se ne rešava, niti se čisti rečno korito Sitnice, a u reku se bacaju đubre i šut", rekao je on.

Ljubišu Dimića smo u istom selu zatekli kako sam čisti kanal koji prolazi pred njegove kuće.

"Stiže zima i plašimo se novih polava. Morao sam da očistim kanale, da se ne bi deslio isto kao i prošle godine, januara je bila najgora situacija. Ako se ponovo desi, ovde nema života. Zato pokušavam da očistim kanale. Ako dođe mala količina vode, ona neće izazvati problem, ali zato veće količine hoće, jer ni kanali sa druge strane nisu očišćeni", kazao je Dimić.

Koliko para - toliko čišćenja i prokopavanja

Opština Gračanica je na osnovu raspoloživog budžeta iz sopstvenih prihoda već očistila jedan deo rečnog korita u Donjoj Gušterici, kao i kišne kanale u Livađu i delu Suvog Dola, kazao je direktor Odeljenja javnih službi u ovoj lokalnoj samoupravi Vladica Trajković.

"I dalje ćemo, kako budemo imali sredstava, otklanjati sve probleme na terenu koji su bili najkritičniji u prethodnom periodu. U Preocu smo obišli ljude i tamo će se očistiti kritična mesta, a kanale ćemo prokopati. Kada se dese obilne padavine, kao što su prošle godine, tu ne pomažu ni kišni kanali, ni rečno korito, jer su količine vode bile ogromne, pa nijedno rečno korito nije moglo da primi toliku količinu vode. Mi ovo radimo kao prevenciju mogućih poplava, a nadamo se i mi i narod da do toga neće doći", rekao je on.

“Ekologija” čisti sitnički sliv

Uposleni u JKP “Ekologija” očistili su jedan deo spornih kanala radi sprečavanja ponovnog izlivanja reka.

“`Ekologija`je svoj doprionos usmerila na naselja u sitničkom slivu, radili smo na pročišćavanju kanala u Suvom Dolu i Skulanevu. Ukoliko nam vreme dozvoli, nastavićemo radove u Batusu i Radevu. Čistićemo koliko god možemo kanale koji su zatrpani otpadom ili ostacima od nasipa koji blokiraju protok vode. Uradićemo sve kako bismo sprečili dešavanja od ranije", naveo je direktor JKP "Ekologija" Dejan Dimitrijević.

On je kazao da su primili više zahteva meštana Lepine, Radeva i Skulaneva da se na pojedinim mestima, koja su kritična, naprave nasipi koji će sprečavati poplave.

"Na tome ćemo raditi u saradnji sa Odeljenjem javnih službi Opštine Gračanica, svima ćemo izaći u susret", dodao je Dimitrijević.

Prema najavama Hidrometeorološkog zavoda, naredne obilnije padavine se na Kosovu očekuju već u petak. Ipak, one neće prouzrokovati rast vodostaja u rekama, pa za sada nema opasnosti od poplava. Najveća količina padavina očekuje se u regionima Peći i Dečana.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021