Stopirani radovi kod Dečana

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

Podeli ovaj članak sa:
  • Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

To je putem Tvitera saopštila Eparhija raško-prizrenska SPC dodajući da je teška mašinerija navodno povučena.

"Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze", dodaje eparhija.

Misija OEBS na Kosovu saopštila je da sa zabrinutošću prati nelegalne radove na putu, i pozdravlja odluku da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone.

OEBS podseća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savet za implementaciju i posmatranje.

"Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama", navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Eparhija raško-prizrenska SPC je prethodno, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, saopštila da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima Uneska.

Radio Kontakt plus je preneo da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i Kfora da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane