Vesti
Društvo

Stopirana odluka o oduzimanju zemljišta Visokim Dečanima

Ustavni sud Kosova stopirao je odluku o oduzimanju 25 hektara zemljišta koje se nalazi oko manastira Visoki Dečani do 29. februara 2016. godine, piše Koha ditore.
Stopirana odluka o oduzimanju zemljišta Visokim Dečanima
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Ustavni sud je naime blokirao raniju odluku Posebne komore Vrhovnog suda Kosova po kojoj oko 25 hektara u vlasništvu manastira pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija".

Ustavni sud objašnjava da ako dođe do sprovođenja odluke Posebne komore, manastiru može da bude naneta nenadoknadiva šteta, pre svega zbog činjenice da je manastir pod zaštitom Uneska.

Republika Srbija zemlju je prenela u vlasništvo manastiru Dečani ugovorima o poklonu iz 1997. godine, ali društvena preduzeća "Apiko" i "Ilirija" tvrde da je njihova.

Kada je mešovito sudsko veće kojim je predsedavao sudija Euleksa krajem 2012. godine donelo odluku u korist SPC, srpska svetinja je danima bila izložena demonstracijama, uvredljivim porukama i otvorenim pretnjama.

Bratstvo je zbog ekstremista, ali i rukovodilaca opštine Dečani, bilo prinuđeno da prvi put od 1999. godine zatvori kapije manastira, a u odbrani su učestvovale i jake snage policije i italijanskog Kfora.

Međutim, sredinom ove godine Posebna komora Vrhovnog suda Kosova poništava svoju odluku donetu u korist manastira Visoki Dečani iz 2012. godine, oglašava se nenadležnom, a stranke u sporu upućuje da proces obnove pred Osnovnim sudom u Peći.

Na presudu koju je potpisao predsedavajući sudija Sahit Sulejmani, Srpska pravoslavna crkva, ni Republika Srbija (takođe, stranka u sporu) nisu imale pravo žalbe, tako da je Dečanima jedino ostalo da pravdu traže u okviru prava zagarantovanih ustavom, odnosno pred Ustavnim sudom Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić podneo je 12. juna ove godine Ustvanom sudu Kosova zahtev za ocenom ustavnosti odluke Posebne komore Vrhovnog suda Kosova.

Predstavnici SPC ističu da je sporno poljoprivredno zemljište od ključnog značaja za samoodrživost manastira i bezbednost.

U dugom procesu doneta je odluka o poravnanju (između manastira i Unmika) gde je dogovoreno da manastir zadrži imovinu unutar specijalne zaštićene zone, a odustaće od potraživanja imovine van te oblasti.

Na ovaj dogovor prvo su se žalile firme, a onda i predstavnici opštine Dečani i kosovske Agencije za privatizaciju. Dvoje međunarodnih sudija od ukupno pet članova Specijalnog veća, smatraju da je odluka pogrešna.

U izdvojenom mišljenju oni kažu da ovakva presuda krši pravo na pravično suđenje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da ugrožava efikasnost i kredibilitet pravosuđa.

Član 1. Zakona o specijalnim zaštićenim zonama kaže da će osigurati zaštitu srpskih pravoslavnih manastira, crkava i ostalih verskih mesta, kao i istorijskih i kulturnih mesta koja imaju poseban značaj za zajednicu kosovskih Srba, kao i za ostale zajednice na Kosovu.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021