Vesti
Društvo

’’Stop trovanju Mitrovice’’ – poruka sa protesta Udrženja ’’Šapa’’

Zbog svakodnevnih trovanja napuštenih pasa i drugih životinja, a samim tim i životne sredine, danas je u Kosovskoj Mitrovici održan protest.
’’Stop trovanju Mitrovice’’ – poruka sa protesta Udrženja ’’Šapa’’
Sa protesta (Foto Radio Mitrovica Sever)

Na protest su pozvali iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“.

„Svedoci smo nezapamćenog trovanja životinja i životne sredine već mesec dana. Rasipanje otrova mora prestati“, naveli su iz ovog udruženja.

Ovim su pozivali sugrađane da im se pridruže, veliki broj je to i učinio i prisustvovao današnjem protestu na gradskom šetalištu.

“Ovom prilikom želimo da izrazimo ogorčenje i zabrinutost što ne živimo u sredini u kojoj institucije ne funkcionišu I ne rade svoj posao, što nismo uspeli da učinimo ništa, što oni koji truju pse I zagađuju životnu sredinu nisu sprečeni niti zaustavljeni već više od mesec dana.

Želimo svima njima da uputimo zahtev da konačno počnu da rade svoj posao. Policija da sprovede istragu i pronađe počinioce, tužilaštvo da ih privede pravdi i kazni, lokalna samouprava da zaštiti ljude i životinje čiji su vlasnici upravo oni, Zavod za javno zdravlje da utvrdi o kakvim otrovima se radi,koliko su opasniza decu ljude i ostali živi svet a komunalne službe da rade na uklanjanju mrtvih tela I otrova sa javnih površina na kojima ih očigledno i dalje ima.

Građane molimo da se uključe u zaštitu svog grada i svojih ljudskih prava, jer ovde se ne radi samo o trovanju pasa koje je po zakonu krivično delo, ovde se radi i o pravima ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, na zaštitu dece, životne sredine ali i o poštovanju i vladavini zakona”, poručila je sa protesta direktorica Udruženja za zaštitu životinja “Šapa” Jelena Milić.

Jelena Ilić kaže da svi ti psi koji su otrovani i umrli u najgorim mukama nisu trebali da budu na ulici, ali nije bilo zakona da ispreči vlasnike da ih prepuste ulici i izlože opasnosti. Nažalost to se ovde ne poštuje, jedni ih izbacuju na ulicu , a drugi truju. I jedni i drugi prolaze nekažnjeno.

Zamolila je na kraju sve sugrađane na saradnju, da svi koji nešto čuju prijave policiji ili Udruženju i navela da svi oni koji nešto znaju a ćute učesnici su u ovom zločinu usmerenom kako prema životinjama, tako i prema deci i ljudima.

Na ovom skupu danas je poručeno da će Udruženje za zaštitu životinja “Šapa”, predati ovih dana zahtev svim nadležnim institucijama u nadi da će početi nešto da preduzimaju kako bi rešili situaciju koja je više nego alarmantna. Ukoliko ne budu reagovali obratićemo se višim instancama i protiviti se protiv nedelovanja.

Na skupu su nabrojali imena svih 37 otrovanih pasa koji su bili zaštićeni od strane Udruženja a među njima je I veliki broj vlasničkih. Protestnom šetnjom su iskazali svoje nezadovoljstvo na kraju skupa u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023