Vesti
Društvo

Stojčetović: Zabranjen ulazak udžbenika na Kosovo

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović kaže da ima ozbiljnih problema kada je u pitanju ulaz udžbenika na Kosovo.

Stojčetović: Zabranjen ulazak udžbenika na Kosovo
Predrag Stojčetović (Foto TV Most)

"Na administrativnim prelazima zabranjen je ulazak udžbenika za osnovne i srednje škole iz centralne Srbije", rekao je Stojčetović.

On je iskoristio priliku i apelovao na sve nevladine organizacije, Oebs i Unmik da pomognu u rešavanju ovog problema, posebno za socijalno ugrožene učenike kojima je Ministarstvo prosvete besplatno nabavilo knjige.

Gostujući u jutarnjem programu Televizije Most, Stojčetović kaže da će nova školska godina ipak krenuti na vreme, prema kalendaru nastavnog plana i programa Ministarstva prosvete Srbije.

Prema njegovim rečima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na Kosovu ima oko 20.000 učenika, što je na nivou prošle godine.

"U sredinama kao što su sever Kosova i Gračanica beleži se povećanje broja učenika, dok je u sredinama u okruženju taj broj smanjen", rekao je on.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020